Lage waterstand zorgt voor problemen in Zutphen
Het gebouw staat bijna op het droge.

Lage waterstand zorgt voor problemen in Zutphen

De waterstand van de rivier de IJssel is laag, bijna historisch laag zelfs. Vrijdag stond het peil op 1.76 meter ten opzichte van het NAP. Ondanks dat het langzaam weer stijgt, zijn er in Zutphen problemen.

Doordat het water in de IJssel laag staat, staat het ook laag in de havens van Zutphen. In de Zutphense Jachthaven zakt het gebouw met facilitaire voorzieningen steeds verder omlaag. "Het moet niet veel verder zakken of we komen in de problemen", vertelt een man bij de haven. "Het is hopen dat er snel meer water komt, anders raakt het gebouw beschadigd."

'Op het droge'

Ook bij roeivereniging Isala hebben ze 'last' van de lage waterstand. Het verenigingsgebouw, welke natuurlijk op het water gevestigd is, staat op het droge. Een boot die ernaast lag, komt voorlopig ook niet meer varend weg.

Lees verder onder de foto...

Omdat de roeiers niet meer vanaf het gebouw kunnen wegroeien, is er een alternatieve locatie gevonden. Desondanks is het voor hun ook hopen op een stijging van het water.

Uit meetgegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat het water langzaam weer stijgt. Snel gaat het echter niet. In een dag tijd is het gemiddeld met één á twee centimeter toegenomen, ten opzichte van NAP.

De roeiers kunnen wel het water op, maar het staat wel laag.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.