Brummen wil door met omstreden PlusOV

Brummen wil door met omstreden PlusOV

Deze week heeft het college van de gemeente Brummen een principe-besluit genomen om de dienstverleningsovereenkomst met PlusOV voort te zetten voor vier jaar. De gemeenteraad staat achter het principebesluit van het college en geeft daarbij stevige aanwijzingen aan het college. Op 30 oktober neemt het college een definitief besluit. 

PlusOV is een samenwerkingsverband tussen negen gemeenten: Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Lochem, Voorst, Brummen, Epe, Heerde en Hattem. De regionale centrale regelt twee soorten vervoer, namelijk het doelgroepenvervoer (leerlingen-, dagbestedings-, en wmo-vervoer) en het vraagafhankelijk vervoer (de voormalige regiotaxi).

"Na een moeizame start in 2017 heeft PlusOV kwaliteitsslagen gemaakt"
Wethouder Jolanda Pierik

Elke gemeente kiest zelf of de dienstverleningsovereenkomst (DVO) voor de komende vier jaar wordt verlengd. Voor 1 november 2018 moeten de gemeenten beslissen of ze de onderlinge samenwerking en dienstverleningsovereenkomst met PlusOV willen verlengen of niet. 

 

Principebesluit

Het college heeft het principebesluit genomen om de DVO met PlusOV met vier jaar te verlengen. Verantwoordelijk wethouder Jolanda Pierik: “De uitkomsten van de algehele evaluatie rechtvaardigen een inzet op behoud van PlusOV. Na een moeizame start in 2017 heeft PlusOV kwaliteitsslagen gemaakt. Hierbij moeten nog wel de problemen die dit jaar ontstaan zijn bij de start van het leerlingenvervoer voorgoed worden opgelost. Met deze kwaliteitsslagen van PlusOV hebben we er vertrouwen in dat deze organisatie door kan groeien naar een robuuste organisatie. Juist ook met het oog om kwaliteit te bieden aan kwetsbare doelgroepen."

Pierik gaat verder: "Dat daarbij de regie van het vervoer ligt bij een publieke vervoerscentrale heeft voor ons meer waarde dan dat deze wordt aangestuurd door private vervoerders. Bovendien is in de huidige situatie van slechts twee gecontracteerde vervoerders PlusOV te afhankelijk van deze private vervoerders. Wij vinden het daarom belangrijk dat er bij de nieuwe aanbestedingsronde wordt ingezet op een kleinschaliger verdeling van percelen. Dit biedt vooral aan kleine, lokale vervoerders de kans om zich in te schrijven.” 

Gemeenteraad

De gemeenteraad liet afgelopen donderdag 18 oktober hun licht schijnen over het principebesluit van het college. De raad uitte de nodige zorgen, maar liet weten achter dit principebesluit te staan. Via een zienswijze kreeg het college enkele aanwijzingen van de raad. Daarin wordt het college gevraagd om een aantoonbaar steviger Programma van Eisen te hanteren bij de aanbesteding, waarbij ook ruimte is voor meerdere, liefst lokale, kleinere vervoerders. Ook moet het belang van de groep van kwetsbare cliënten worden meegewogen in de verdere overwegingen en uitvoering.

Verantwoordelijk wethouder Pierik liet weten dat het college dit amendement als steun in de rug ziet om met vertrouwen het vervolgproces te bewandelen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.