Woning van de burgemeester krijgt een veiligheidscheck

Woning van de burgemeester krijgt een veiligheidscheck

De woningen van burgemeesters in de regio krijgen een veiligheidscheck. Dit geldt voor alle burgemeesters in Nederland, schrijft de Volkskrant

De reden is dat burgemeesters vaak doelwit zijn van agressie en bedreiging. In de regeling waarin de rechtspositie van de burgemeester is geregeld wordt voortaan vastgelegd dat diens woning en de directe omgeving op veiligheid wordt gecontroleerd. Dat gebeurt preventief en niet, zoals nu het geval is, wanneer een burgemeester daadwerkelijk te maken heeft gekregen met bedreiging.

Bedreigingen

Ook in Zutphen worden leden van het college bedreigd. Dat liet de gemeente begin dit jaar weten. De gemeente maakt wel een onderscheid tussen bedreiging en grensoverschrijdend gedrag. "Vrijwel altijd gaat het om het laatste, maar dat zit soms wel tegen bedreiging aan”, liet een woordvoerder toen weten. In 2017 vond het negen keer plaats richting gemeentelijke ambtenaren, waarvan drie á vier keer richting een collegelid, bijvoorbeeld een wethouder of de burgemeester. Om welke collegeleden het gaat laat de gemeente in het midden.

Weerbaarheid

Verder kunnen de burgemeesters al training krijgen in weerbaarheid. Dit gebeurt op initiatief van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. “Wij zijn nu aan het inventariseren bij burgemeesters die een jaar in functie zijn of ze met agressie te maken hebben en aan welke maatregelen ze behoefte hebben”, zegt een woordvoerster van het genootschap in het dagblad. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.