Coalitie vraagt om onderzoek naar gratis beschermingsbewind in Zutphen

Coalitie vraagt om onderzoek naar gratis beschermingsbewind in Zutphen

De kosten voor het beschermingsbewind rijzen de pan uit in de gemeente Zutphen. Inwoners die het beschermingsbewind niet kunnen betalen kunnen aankloppen bij de gemeente. Die betaald dan de bewindvoerder,  De coalitiepartijen willen echter dat de gemeente kijkt naar het gratis aanbieden van bewindvoering.

Dat stellen ze in een motie die de vier coalitiepartijen, SP, PvdA, GroenLinks en VVD, in gaan dienen. De kosten voor de bijzondere bijstand, waar het vergoeden van bewind over valt, zijn sinds 2010 met bijna een miljoen per jaar gestegen. Het gratis aanbieden van beschermingsbewind zou geld opleveren, stelde de SP al eerder.

Bezuinigingsmaatregel

De indieners stellen voor om het invoeren van gratis beschermingsbewind als bezuinigingsmaatregel te zien. De gemeente Groningen heeft hetzelfde gedaan, en met het invoeren van gratis bewind één derde van het budget bespaard. De schatting is dat het de gemeente Zutphen jaarlijks 300.000 euro kan besparen.

De invoering daarvan moet wel nader onderzocht worden. Dat gaf het college eerder ook al aan in beantwoording van vragen van de SP. De indienders stellen voor het als 'bezuinigingsvoorstel die nader onderzocht moet worden' in te zetten. Voor 1 april 2019 zou het college met de uitkomsten van het onderzoek moeten komen.

De kans is klein dat de motie niet wordt aangenomen, gezien de coalitie een meerderheid heeft in de gemeenteraad.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.