Warnsvelders balen van onzekere toekomst Warnshuus

Warnsvelders balen van onzekere toekomst Warnshuus

Inwoners van Warnsveld balen behoorlijk van de bezuinigingen. Dat de straat niet meer zovaak wordt geveegd is niet zo'n ramp, maar de mogelijke sluiting van 't Warnshuus hakt er hard in. Er wordt niet direct bezuinigd op het buurthuis, maar wel op de daar gevestigde bibliotheek.

Het buurthuis is geliefd bij veel Warnsvelders. "Ik kom er meerdere keren per week", vertelt Ellie. "Even een kopje koffie drinken en een praatje maken." In 't Warnshuus wordt er ook veel georaniseerd. Er wordt biljart gespeeld, gekaart, gekookt en ook gezongen.

'Waar moeten we dan heen?'

Ook Henk maakt zich zorgen. "Ik kan geen biljarttafel in m'n huiskamer zetten en iedereen hier uitnodigen. Zoiets doe je in een buurthuis. Dan leer je ook andere mensen kennen." Hij benadrukt het belang van het gebouw. "Als dorp zijn we al aan Zutphen geplakt. Raken we nu dan ook onze enige voorziening kwijt?"

Jan vraagt zich af waar hij dan heenmoet. Sinds hij weduwnaar is, gaat hij vaker naar 't Warnshuus. "Even een praatje maken, een kopje koffie drinken, of in de bieb zitten. Die is ook belangrijk voor het dorp. Waar moeten we dan heen?"

Groot tekort

De subsidie van de Graafschap Bibliotheken, met vestigingen in Warnsveld en Zutphen, wordt met 150.000 euro gekort. Dat terwijl ze er eigenlijk, volgens de directeur, 150.000 bij moeten hebben. "Een verschil van 300.000 euro", zei Gerard Huis In 't Veld, directeur van de bibliotheek.

Door de mogelijke bezuiniging, die eerst nog goedgekeurd moet worden door de gemeenteraad, hakt er hard in. Twee vestigingen in de gemeente openhouden is geen optie volgens Huis In 't Veld. De bibliotheek is de grootste huurder van 't Warnshuus. Als die wegvalt is de begroting niet meer sluitend te krijgen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.