Graafschap Bibliotheken blij met steun van de politieke partijen
De bibliotheek in Warnsveld.

Graafschap Bibliotheken blij met steun van de politieke partijen

Zeer waarschijnlijk moet er een bibliotheek in de gemeente Zutphen sluiten. En daar is de directeur, Gerard Huis in 't Veld, niet blij mee. Wel is hij blij met de steun die hij krijgt van de politiek. 

Burgerbelang wil een motie indienen om de bibliotheek te schrappen uit de bezuinigingsvoorstellen. De SP is de straat opgegaan met een handtekeningenactie voor het behoud van de bibliotheken. "Gelukkig denken veel raadsleden er net als ons over. Nu het college nog", zegt Huis in 't Veld. 

Doordat er waarschijnlijk 150.000 euro bezuinigd gaat worden is de kans groot dat een vestiging moet sluiten. Dit zal dan, als het aan het college ligt, die in Warnsveld worden. "Ook ik snap dat er zwaar bezuinigd moet worden. Maar moet dat dan ook op laagdrempelige voorzieningen als de bibliotheken dichtbij de burger om de hoek?", vertelt de verontwaardigde directeur. "De bibliotheken zorgen er mede voor dat iedereen goed kan meedoen in de maatschappij." 

Waar moet het geld dan vandaan komen?

Doordat een deel van de gemeenteraad al aangeeft niet te willen dat een bibliotheek gaat sluiten is de kans aanwezig dat dit nog gestopt gaat worden. Echter is dan de vraag: waar moet het geld van vandaan gehaald worden? Ingrid Timmer (D66) eerder in een nieuwsitem: "Dit college heeft wel verzuimd om de raad een mogelijkheid te geven om te kunnen kiezen. Dan kunnen ze zeggen: wij moeten dan met een lumineus idee komen en wij moeten dan een andere grote zware bezuiniging weten te vinden. Maar wij hebben geen ambtenarenapparaat tot onze beschikking. Dit is wat wij naast ons reguliere werk doen. De raad heeft de opdracht gegeven: geef ons keuzemogelijkheid en de vrijheid om te kunnen kiezen in de bezuinigingen. Geef ons niet een pakket als 'het is stikken of slikken' in de 13 miljoen."

De lokale politiek eerder over de bezuinigingen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.