Ook schoolleiders willen lagere werkdruk én slaan letterlijk alarm

Ook schoolleiders willen lagere werkdruk én slaan letterlijk alarm

Hoewel leerkrachten in het basisonderwijs er iets bijkrijgen om de werkdruk te verzachten, zijn de schoolleiders niet tevreden. Zij krijgen, net als enkele andere werknemers op scholen, er juist niets bij. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) pleit dat alle functies in één lijn worden getrokken in de beloning. Daarom riepen ze schoolleiders op om vandaag om 09.00 uur het brandalarm af te laten gaan, om zo 'letterlijk' alarm te slaan. 

Veel scholen in de regio deden mee aan de actie. Scholen Van de Garve, de Meester G. Propschool en Prins Hendrik uit Lochem kondigden via Twitter aan mee te doen. Ook meerdere scholen van scholengroep Stichting Archipel in Zutphen deden mee. AVS gaf het advies om direct een ontruimingsoefening te doen.

Naast het laten afgaan van het alarm riep de vereniging op om via Twitter zoveel mogelijk Arie Slob (minster van Onderwijs) te taggen. Daar werd massaal naar geluisterd.

Steun

Uit een recente ledenpeiling van de AVS over de uitkomsten van het CAO PO-akkoord waar ruim 700 schoolleiders op reageerden, blijkt dat er binnen de scholen en besturen grote steun is voor de opvatting dat ook de salarissen van schoolleiders en oop’ers moeten worden verbeterd. 99 procent van de ondervraagde schoolleiders is die mening toegedaan. 96 procent geeft aan dat hun teams het hiermee eens zijn en 97 procent van de besturen deelt volgens hen die mening. Vooral het feit dat adjunct-directeuren nu soms zelfs minder gaan verdienen dan leerkrachten in de hoogste schaal roept veel verontwaardiging op.

AVS-voorzitter Petra van Haren: “Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende, een adjunct, minder verdient dan een leraar, terwijl zijn verantwoordelijkheid veel groter is.” Van de geënquêteerde schoolleiders vindt 91 procent dat de AVS eigen acties voor schoolleiders moet initiëren. Zij vinden ook dat de AVS daarbij de acties van het PO-Front voor gelijkschakeling van de salarissen met het vo moet blijven steunen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.