Organisatie Bokbierdag wil tassen controleren, maar mag dat zomaar?

Organisatie Bokbierdag wil tassen controleren, maar mag dat zomaar?

De organisatie van de Bokbierdag in Zutphen wil tassen gaan controleren vanaf dit jaar. Dit om zo te voorkomen dat bezoekers hun eigen drank meenemen en nuttigen. Maar mag dat zomaar? 

Er werden nogal wat vraagtekens gezet bij het beleid wat de organisatie wil gaan hanteren. In principe wordt de Bokbierdag gehouden op openbaar terrein, namelijk midden in de binnenstad van Zutphen. Dit wil echter niet zeggen dat hier ook de regels van de openbare weg gelden. De gemeente kan hierover afspraken maken met de organisatie, en dat is in dit geval ook gedaan. 

"Als ze van een supermarkt af komen moeten ze maar omlopen"
Cor ten Barge

"Wij mogen tassen en dergelijke controleren. Dit omdat het een evenemententerrein is waar ook huisregels hangen. We hebben dit besloten mede in overleg met de politie. En zullen ook gaan controleren", legt organisator Cor ten Barge uit. En wat als iemand een fles drank koopt bij de drankzaak op het evenemententerrein? "Dat gebeurt niet. Want die zitten dicht. Als ze van een supermarkt af komen moeten ze maar omlopen." 

Evenemententerrein

De gemeente mag veel beslissen over een bepaald gebied. Zo mogen ze ergens een noodverordening afgeven of iets bombarderen tot evenemententerrein. Dit gebeurt tijdens de Bokbierdag met de binnenstad. Woordvoerder Anniek Neve legt uit dat ze inderdaad zulke regels mogen hanteren: "In de evenementenvergunning moet het gebied dan wel zijn aangewezen als evenemententerrein. De organisatie stelt huisregels op. Daarin kan staan dat zelf meegebrachte drank en glaswerk niet is toegestaan. Dat doen meer evenementen en bij de ingangen kan daarop door de beveiliging worden gecontroleerd. Voorwaarde is wel dat de huisregels ook duidelijk zichtbaar voor bezoekers zijn aangegeven. Het terrein zal worden afgezet met lage hekken, daarbinnen is dus het evenemententerrein." 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.