Gemeente Zutphen heeft slechts vier alternatieven voor Kermislocatie

Gemeente Zutphen heeft slechts vier alternatieven voor Kermislocatie

Er zijn maar vier alternatieve locaties geschikt voor de Kermis in Zutphen. Dat blijkt uit een invetarisatie van de gemeente Zutphen. Daarin werden twaalf locaties bekeken. Daarvan zijn er acht ongeschikt, waaronder de huidige locatie op de Houtmarkt, Groenmarkt en Zaadmarkt.

De kermis in de binnenstad van Zutphen ligt al langere tijd onder vuur. Omwonenden klagen al jaren over 'onacceptabele' (geluids)overlast en ook de horeca zit niet te wachten op de kermis. Burgemeester Annemieke Vermeulen kondigde in juni dit jaar al aan dat er gekeken werd naar een andere locatie voor de kermis. Een besluit daarover is nog niet genomen.

Geluidsoverlast

Het grootste hekelpunt van de omwonenden is de geluidsoverlast. Van oudsher maakt de kermis herrie. Naast de -soms aangeschoten- bezoekers hoor je muziek en veel geluidseffecten van de attracties. De gemeente Zutphen heeft de afgelopen jaren veel metingen gedaan. Daaruit bleek dat het geluidsniveau binnen in de huizen te hoog lag. Maatregelen die de kermisexploitanten hebben genomen hebben weinig effect gehad.

Bij het inventariseren van andere locaties is ook rekening gehouden met geluidsoverlast. Echter is er geen enkele locatie die echt ver van dichtbevolkte gebieden afligt. Wel zijn een paar locaties, deels vanwege de mogelijke geluidsoverlast, afgevallen.

Dichtbij het centrum

De kermisexploitanten zijn niet blij met de verwachte verhuizing. Zij blijven het liefst in de binnnenstad. Ze stellen dat het verplaatsen van de kermis naar een locatie buiten het centrum, het aantal bezoekers drastisch laat dalen. De gemeente Zutphen heeft ook daarmee rekening gehouden met de alternatieven.

Zo wordt de IJsselkade genoemt als nieuwe locatie. Deze locatie ligt erg dichtbij de oude vertrouwde locatie. Omdat het wel krap is oppert de gemeente om ook de rijbaan erbij te betrekken. Hierdoor zouden automobilisten een ruime week lang om moeten rijden. Een nadeel van de locatie is echter wel het risico op te water raken. Op de kermis lopen bezoekers rond die soms iets te diep in het glaasje hebben gekeken, wat het risico groter maakt.

Parkeerplaatsen

De drie andere opties zijn allemaal parkeerterreinen. De gemeente ziet de Houtwal als een serieuze optie. Volgens de gemeente ziet ook Bureau de Kermisgids, die de kermis in Zutphen regelt, dit als een goede optie. De locatie ligt dichtbij het centrum. Het traditionele vuurwerk zou dan aan de andere kant van de Vispoortgracht afgeschoten kunnen worden. Een ander groot voordeel op deze locatie is het naastgelegen politiebureau, al noemt de gemeente dit niet.

Het parkeerterrein achter de Hanzehal wordt ook als optie gezien. Echter ligt dit wel ver van het centrum af en zijn er vrijwel geen voorzieningen. De verwachting is dan ook dat er weinig kermisexploitanten zich zullen aanmelden voor deze locatie. De laatste locatie is het parkeerterrein van het oude Spittaal-ziekenhuis. Maar ook deze locatie is verweg en bovendien niet in eigendom van de gemeente.

Overige opties

De andere afgevallen opties waren de parkeerplaats van de Albert Heijn XL aan de Polsbroek. Maar de eigenaar van de parkeerplaats heeft aangegeven hier niet aan mee te willen werken. Verder stonden het Polplein, Bronsbergen, diverse parkeerterreinen van winkelcentra, het parkeerterrein van FC Zutphen en zelfs de Uiterwaarden op de lijst. Ook werd de Lage Weide in Warnsveld genoemd, waar ook eerder een kermis was. Maar omdat dat te weinig publiek trok wordt dat ook als een slechte locatie gezien.

De gemeente heeft nog geen besluit genomen over een nieuwe locatie. Wanneer dat zal gebeuren is onbekend.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.