Bronckhorst vervangt alle 5000 lantaarnpalen door 'slimme' varianten
Foto ter illustratie.

Bronckhorst vervangt alle 5000 lantaarnpalen door 'slimme' varianten

De openbare verlichting in de gemeente Bronckhorst is aan vervanging toe. De verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Bovendien stapt de gemeente over op speciale 'slimme' verlichting. In de gemeente Bronckhorst staan circa 5000 lantaarnpalen van de gemeente, de verlichting langs provinciale wegen valt niet onder beheer van de gemeente.

Gebruik van LED-verlichting levert een energiebesparing op van ruim vijftig procent. Daarnaast is de gemiddelde levensduur van de LED-lampen 20 jaar, waardoor de lampen minder vaak vervangen moeten worden. Dat levert een besparing in onderhoud op. Ook zorgt LED verlichting voor minder storingen. 

Slim

Door nieuwe, slimme technieken kan de verlichtingssterkte op afstand op maat worden aangepast. Met maatwerk kan de gemeente bijvoorbeeld meer sfeer creëren tijdens evenementen. Storingen worden automatisch geregistreerd en gemeld, waar inwoners voorheen een storing moesten melden. 

Slimme verlichting is nog volop in ontwikkeling. Denk daarbij aan bewegingssensoren, warmtesensoren en camera’s, om nog zuiniger en meer op maat te kunnen verlichten. De nieuwe verlichting is hierop voorbereid en is daarmee klaar voor de toekomst. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.