Provincie overweegt herstel Witte Lint zónder scheve bomen

Provincie overweegt herstel Witte Lint zónder scheve bomen

De provincie Gelderland denkt na over het herstel van het Witte Lint zónder scheve bomen. Dat blijkt uit beantwoording van Statenvragen die gesteld werden door de Partij van de Dieren.

De partij maakt zich al sinds het begin van de problematiek zorgen over de toekomst van het kunstwerk. Toen het kunstwerk er stond kwamen al snel de eerste problemen. De boompjes konden niet goed blijven staan met een sterke wind. Zodoende kregen ze allemaal een wit betonblok met een metalen steun.

Perenprachtkever

Deze zomer werd bekend dat er veel bomen waren aangetast door de perenprachtkever. Meer dan de helft van de bomen zou moeten worden gekapt. Inmiddels is duidelijk dat vrijwel alle bomen ten dode zijn opgeschreven.

"Als de 10 % op is, is het moeilijk vervangende bomen te vinden"
Partij voor de Dieren

Een nieuw boompje 'bestellen' gaat niet zo makkelijk. De meidoorns zijn speciaal gekweekt voor het kunstwerk. Ze moesten namelijk scheef staan. De provincie heeft rekening gehouden met de speciale bestelling, en 10% extra scheve bomen besteld. Maar door de grote aantasting door de perenprachtkever bleek dat niet genoeg. "Als de 10 % op is, is het moeilijk vervangende bomen te vinden" stelt de Partij voor de Dieren.

'Niet erg praktisch'

De Partij voor de Dieren noemt het gebruik van scheve bomen 'niet erg praktisch'. De provincie benadrukt dat dat niets heeft te maken met de aantasting. "De scheefstand is niet de oorzaak van de aantasting door de perenprachtkever, de huidige problemen hadden ook met rechtopstaande bomen kunnen gebeuren."

Dit najaar komt de provincie met de opties voor herstel. Daarbij worden ook de kunstenaars, die de scheve bomen hebben bedacht, betrokken. Bij de opties zit minstens één recht alternatief. "Er komt ten minste 1 variant voor een alternatief zonder nieuwe scheefstaande bomen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.