ProRail waarschuwt na betrappen spoorlopers: 'een trein kan hard aankomen'

ProRail waarschuwt na betrappen spoorlopers: 'een trein kan hard aankomen'

Lopen op het spoor is levensgevaarlijk. Voor veel mensen is dat wel duidelijk, maar zo af en toe zijn er weer mensen die dit 'gewoon voor de lol' doen. 

Dinsdagavond moest een trein een noodstop maken omdat drie tieners over het spoor op de Oude IJsselbrug liepen. "Levensgevaarlijk. We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen. Je speelt met je leven als je gaat spoorlopen. De machinist heeft erger voorkomen door vol in de remmen te gaan", schrijft ProRail over het incident op hun website. ProRail wil spoorlopen op verschillende manieren voorkomen en tegengaan. Daarom zijn ze niet sportief bij zulke gevallen.

De spoorbeheerder plaatst een aantal cijfertjes op hun website om aan te geven hoe gevaarlijk en dom het is. 

  • Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan, en komt ook weer traag op snelheid. 
  • Spoorlopers veroorzaken 3,5 uur treinvertraging per dag: bijna 30% van alle treinvertragingen.
  • Lopen langs het spoor kan je een boete opleveren van 140 euro. 

Naast waarschuwen treffen ze ook maatregelen. Afscheidingen als sloten, bos of geluidsschermen, voorkomen dat mensen zich bij het spoor begeven. "We investeren waar het kan in dit soort natuurlijke barrières, en plaatsen hekken om het spoor nog beter af te sluiten. Ook plaatsen we waar het kan elektronische poorten, zodat alleen bevoegd personeel toegang heeft tot het spoor. Het spoor moet wel altijd snel toegankelijk blijven voor hulpdiensten en onderhoudsmonteurs."

Verder wordt de omgeving goed in de gaten gehouden door mensen en camera's. Ook voeren ze actie en houden ze campagnes om dit tegen te gaan. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.