Kwart zwaar psychiatrische patiënten GGNet heeft verkeerde diagnose
Foto ter illustratie.

Kwart zwaar psychiatrische patiënten GGNet heeft verkeerde diagnose

Bij een kwart van de ernstig psychiatrische patiënten van GGNet uit Warnsveld klopt de oorspronkelijke diagnose niet meer. Dat schrijft dagblad Trouw. De instelling deed onderzoek naar de diagnoses onder haar eigen patiënten.

Daaruit blijkt dat een kwart niet klopt. Het gaat bijvoorbeeld om de hoofddiagnose. Iemand komt binnen met een depressie, maar het kan later blijken te gaan om een trauma. GGNet besloot de diagnoses te onderzoeken en zo nodig bij te stellen. De zorg van de patiënten is dus nooit in gevaar geweest. Behandelingen sloegen alleen soms niet goed aan, waarschijnlijk door de verkeerde diagnose.

Meerdere problemen

Trouw sprak met Marjan ter Avest, directeur van cliëntenkoepel MIND: "Het gaat geregeld mis als iemand meerdere problemen heeft”, zegt ze in de krant. “Ik krijg daar vaak meldingen over. Laatst van iemand met een zware depressie. Ze is daarvoor gericht behandeld. Maar ze had ook een ernstig trauma meegemaakt, had geen vast huisadres, geen uitkering en zat in de schulden. Zij zat dus in een vicieuze cirkel. Maar haar behandeling was gericht op die depressie, omdat de behandelaar alleen naar de DSM-diagnose keek, terwijl de onderliggende problemen vaak veel complexer zijn.

MIND hoopt dat andere instellingen GGNet gaan volgen. Het probleem speelt zich namelijk niet alleen bij de Gelderse zorginstelling, maar bij vrijwel alle zorginstellingen in Nederland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.