Ooit (begin dit jaar) zat er nog wel water in de IJssel

REGIO - Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen. Maar begin dit jaar trad de IJssel buiten haar oevers. Langzaam liep het water de IJsselkade op en het Brummense platte land binnen. We blikken even terug. 

Nu, zo’n zeven maanden later, staat de IJssel extreem laag. Dit komt door de aanhoudende droogte. Dat was begin dit jaar wel anders. Door het vele smeltwater wat door de IJssel richting de zee ging stond het water extreem hoog. Er werden schotten geplaatst uit voorzorg. De IJsselkade was deels afgesloten door het hoge water. 

De schotten werden geplaatst. Lees verder onder de video…

De klimaatveranderingen zijn aan een rivier goed te zien, merkt Zutphenaar Jarno. Hij woont aan de IJsselkade. “Nu zie ik de IJssel bijna niet meer”, lacht hij. “Begin dit jaar had ik het water bijna in de slaapkamer.” Maar hij maakt zich ook serieus zorgen. “Ik maak me geen zorgen om mijn huisje hoor. Maar wel om het klimaat. Het zegt natuurlijk wel wat, deze extreme verschillen.” 

De kans is groot dat over een half jaar, begin 2019, de IJssel gewoon weer hoog staat voorspellen meteologen. 

Niet alleen mensen die dicht bij de IJssel wonen zien de verschillen. Ook de drone-piloten van Zutphantom merken het. Zij publiceerde zowel deze maand als begin vorig jaar drone-beelden op deze nieuwswebsite. Leg de onderstaande video's maar eens onder elkaar.

Beelden van hoog water...

Beelden van laag water...


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.