Democratisch Brummen is nu een échte partij; dit is wat ze willen
De fractie van Democratisch Brummen.

Democratisch Brummen is nu een échte partij; dit is wat ze willen

Het stof in de gemeenteraad van Brummen is door het zomerreces weer wat gaan liggen. Na de verkiezingen in maart liep het namelijk niet soepel. Drie raadsleden van Lokaal Belang vertrokken uit de partij en namen hun zetel mee. Samen vormen ze nu 'Nieuwe Beweging Democratisch Brummen', kortweg: Democratisch Brummen (DB). Midden in het zomerreces lanceerden ze hun website én publiceerden ze hun partijprogramma. Hier lees je een korte samenvatting.

De partij, gestart door Mame Douma (ex-fractievoorzitter van Lokaal Belang), wil volgens haar programma een moderne partij worden. "De tijd van papieren stukken is voorbij. Mensen zappen naar wat zij voor hen interessant en van belang vinden. Jongeren zijn niet anders gewend en DB sluit aan bij deze ontwikkeling." Ook hekelen ze achterkamertjespolitiek, het zogenaamde 'old-boysnetwerk' van partijvoorzitters en willen ze meer democratie in de Brummense raad. Om de bevolking te informeren over het gedachtegoed van de partij starten ze met een campagne. "Democratisch Brummen wacht niet af tot de volgende verkiezingen,  maar start vanaf nu met campagne voeren."

Partijprogramma

In het veertien pagina's tellende partijprogramma staan een paar opvallende dingen. Zo willen ze dat er nog deze raadsperiode gestart wordt met een opknapbeurt van het centrum van Brummen. Een fiets-/voetgangersbrug over de N348 moet daarvoor op de lange baan. "Want zonder aantrekkelijk centrum heeft een fiets/voetgangersbrug geen enkele zin."

De partij staat ook voor duurzaamheid. Voor 1 januari 2019 moeten alle gemeentelijke gebouwen zonnepanelen hebben, mag er bij nieuwbouw geen gasaansluiting aangelegd worden en moet de gemeente 'vertegeling' van tuinen tegengaan. Daarnaast moet kinderboerderij De Kiboe (Eerbeek) en dierenpark 't Goor (Brummen) behouden blijven.

Tot slot vind de partij dat burgerparticipatie op één moet komen. Burgers en organisaties moeten zo snel mogelijk betrokken worden bij projecten en andere besluitvorming. Uit het voorwoord blijkt dat ze de kloof tussen burger en politiek weer willen dichten. Het is nog de vraag hoe goed dat gaat lukken, gezien de opsplitsing van Lokaal Belang het vertrouwen in de politiek geen goed heeft gedaan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.