Eigenaar Zutphens (ongeopende) hotel stuurt Joodse gemeenschap weg

Eigenaar Zutphens (ongeopende) hotel stuurt Joodse gemeenschap weg

Ayhan Sahin, de man die we kennen van het nog steeds ongeopende hotel Hollands Glorie in Zutphen, heeft een schandaaltje op zijn naam staan. Hij heeft de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna weggestuurd uit hun synagoge, meldt RTV Oost

De gemeenschap kreeg in mei te horen dat ze moeten vertrekken uit hun synagoge. Dit omdat de ondernemer samen met Carlus Lenferink een foodhall wil bouwen in het rijksmonument. Opmerkelijk, want zijn project in Zutphen is ook nog steeds niet af. Het college van Deventer heeft besloten dat de twee geen vergunning krijgen voor het maken van de foodhall. Reden: het zou niet passen bij het rijksmonumentale karakter. 

Wegwezen

Echter is dit geen reden voor de twee om de de Joodse gemeenschap in hun synagoge te laten. En dat vindt voorzitter Tom Fürstenberg maar raar, meldt hij aan de regionale omroep. "Je kunt niet geloven dat een Joodse gemeente anno 2018 uit een synagoge wordt gezet. Dat is niet normaal, maar het gebeurt." Volgens hem had de gemeente meer moeten en kunnen doen om de verhuizing te voorkomen. Ze moeten nu ongewild naar Raalte vertrekken. 

Leeg

Wat de plannen van de pandeigenaren zijn is nog onbekend. Kijkend naar Sahin zijn 'succes' in Zutphen is de verwachting dat het nog lang leeg zal staan. Ze hebben het pand voor 650.000 euro gekocht. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.