Blij met regen en herfst in de zomer: de verrassende gevolgen van de droogte

Blij met regen en herfst in de zomer: de verrassende gevolgen van de droogte

De droogte is al even bezig. Het gras wordt geler, boeren hebben het moeilijk en de tuinen ook. Maar er zijn ook nog een aantal verrassende gevolgen. 

Herfst in juli

Door de droogte vallen de bladeren van de bomen af. Dit wordt het 'verdedigingsmechanisme' genoemd. Ze gaan dus in een soort van overlevingsmodus. Dat wordt dus, ook in de zomer, bladeren vegen. 

Stof

Stofhappen en de auto vaker wassen. De droogte zorgt voor veel stof. Zo kwamen festivalgangers na de Zwarte Cross van dit jaar ook helemaal zwart thuis. De organisatie moest zelfs maatregelen treffen door de droogte

Vlinders

Verschillende vlinders fladderen door je tuin. Hoe dat komt? "Droogte leidt vlinders naar tuinen. In de natuur raakt het vocht en de nectar op door de brandende zon, en vlinders vluchten meer en meer naar tuinen. Op zich leuk, maar zo zijn ze niet meer in hun voortplantingsgebied. Bovendien verdrogen de waardplanten voor de rupsen", legt De Vlinderstichting uit. Het zorgt wel voor mooie plaatjes. 

Geen Spanje of Zuid Frankrijk

Zeg je vakantie maar af naar Spanje of Zuid Frankrijk. Nederland lijkt momenteel aardig op dat gebied namelijk. Alles is droog, en zorgt (net als de vlinders) voor mooie plaatjes. 

Let it rain

Nederlanders die blij worden van regen, dat gebeurt bijna nooit. Nu wel! Bij elk buitje worden de Nederlanders blij. En de boeren vooral. Wist je trouwens dat de geur van regen zelfs een naam heeft? Deze geur heeft zelfs een naam, namelijk petrichor.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.