Scootmobielbestuurder in open brief: "Wij worden zelfs aso's genoemd"

Scootmobielbestuurder in open brief: "Wij worden zelfs aso's genoemd"

Zutphenaar José Verbeek maakt zich zorgen over scootmobielbestuurders in Zutphen. Ze heeft een open brief geschreven over dit onderwerp. 

Aan alle mindervaliden in Zutphen en omgeving.

Mijn naam is Jose Verbeek, en begeef mij in winkels in een scootmobiel. Nu ondervind ik veel hinder van de opstelling van deze winkels. Denk bijvoorbeeld aan de kruidvat, je komt daar niet binnen zowel niet met een scootmobiel als rolstoel.... Action is vaak aan het vakken vullen en bovendien is het er erg druk. Ik ondervind dat ik altijd moet stoppen om lopend publiek voor te moeten laten gaan. De winkel karren staan breed in de weg , er schiet snel nog iemand voor je langs en door de spullen die op de grond staan kun je er niet door. 

Ik kom graag buiten , mag graag snuffelen in winkels. Niet alleen op het waterkwartier maar ook in de stad of markt. Daar stuitten wij op terrassen smalle doorgangen. Vaak krijgen wij mindervaliden een sneer of toewerpende blik als wij er door willen (na lang wachten). Mijn antwoord is vaak dat de wielen mijn benen zijn en dat ik er trots op ben dat ik niet thuis zit achter de begonia's. Ik merk dat ik hier zo moe van wordt , telkens rekenschap houden met lopend publiek en de opstelling van winkels of terras. Ik wil graag mijn inkopen zelf doen , wil graag de winkels zelf in kunnen.

 Uit de vele reacties is gebleken dat ik niet alleen hinder heb in winkels en/of buiten. Er zijn mensen die zich lopend voort kunnen bewegen, niet ziek zijn, en zich vreselijk storen aan mindervaliden met name in een scootmobiel. Wij worden zelfs aso's genoemd. Wij zouden met opzet mensen aan de kant duwen , veel te hard rijden enz. Nu zullen er best mindervaliden zijn die dit doen , maar niet iedereen is zo. Ook wordt er geopperd dat een scootmobiel niet in een winkel thuis hoort ,  en dat wij gewoon in een rolstoel moeten gaan zitten of achter een rollator. Hoe dan , vraag ik mij af , moeten wij een rolstoel achterop de scootmobiel binden om minder ruimte in beslag te nemen in winkels? Moeten wij onze zelfstandigheid naast onze mobiliteit opgeven door altijd iemand mee te moeten vragen die je wil duwen? Gelukkig is gebleken dat ik niet alleen mijn mening deel zoals ik geschreven heb in mijn topic op Facebook .

Een enorm groot deel van de reactie's is het met mij eens. Zelfs jonge ouders met kinderwagens ondervinden dezelfde hinder dan 'ons'. Wij mindervaliden zijn enorm beperkt , kunnen vaak niet bij de schappen komen omdat er iets in de weg staat. Veel winkels kunnen wij niet in en zijn zo aangewezen op veel te dure inkopen. De koopjes lopen wij mij, domweg omdat wij de winkel niet in kunnen of niet bij de kraam op de markt kunnen komen. Wij worden in bepaalde hokjes geduwd , en lopend publiek kan of wil het niet begrijpen dat ook wij het recht hebben op zelfstandigheid. Wij hebben genoeg beperkingen , anders zouden wij ons echt niet voortbewegen in een scootmobiel. Ik loop ook liever , maar doordat je aan de buitenkant niet kunt zien wat wij mindervaliden mankeren , hebben wij geen andere keus.

Laten wij in deze maatschappij rekenschap houden met elkaar. Dan is het voor iedereen prettig . Het hokjes gedrag moet stoppen.....

José Verbeek 

 

Je hebt zojuist een ingezonden brief gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de inzender. Jouw open brief op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.