Is een werknemerscoöperatie ietwat anarchistisch, of financieel verantwoorder?

Is een werknemerscoöperatie ietwat anarchistisch, of financieel verantwoorder?

Een werknemerscoöperatie? Of toch een stichting? Al lang is het een discussie in Zutphen, waar moet de huishoudelijke hulp bij ondergebracht worden. Als het aan werknemerscoöperatie HelpGewoon ligt moeten zij dat gaan doen. 

In het coalitieakkoord staat dat het college gaat zorgen dat er een werknemerscoöperatie komt, mits er genoeg draagvlak is onder de werknemers. Maar wat is een werknemerscoöperatie eigenlijk? Joke van Schoor voert het woord namens HelpGewoon. "Wij hebben geen directie of management. De leden zijn ook de eigenaren. Waarom? Omdat geld voor de zorg ook daadwerkelijk naar de zorg toe moet. Er moeten goede salarissen zijn voor de huishoudelijke hulpen. En dat kan in een werknemerscoöperatie." 

Aanbesteding

HelpGewoon doet mee in de aanbesteding. Maar nieuw zijn ze niet: "We werken al in zeven andere gemeenten, en in Zutphen zijn we nieuw. We gaan de nieuwe vorm starten in Zutphen, en doen ook mee met de aanbesteding." Huishoudelijke hulp is al lang een discussiepunt in de lokale politiek. De SP pleit al lange tijd voor een stichting. Van Schoor vindt dat een wat minder goed idee. "Waarom een stichting als een werknemerscoöperatie hetzelfde biedt? Zutphen hoeft nu geen geld in een stichting te steken." 

"Onze mensen worden opgeleid om ellenlange discussies te voorkomen"
Joke van Schoor

Het klinkt ietwat anarchistisch, werken zonder directie of management. Volgens Van Schoor werkt het wel. "In het begin krijg je natuurlijk discussies en dergelijke. Omdat niemand het eindbesluit neemt. Nu is dat anders. Onze mensen worden opgeleid om ellenlange discussies te voorkomen. De macht is ook verdeeld onder de leden." 

Beter voor wie?

HelpGewoon doet niet alleen mee met de aanbesteding, ook gaan ze volgende week met wethouder Mathijs ten Broeke om tafel. "We gaan praten over wat beter is voor Zutphen. Het heeft eventjes stilgelegen door de verkiezingen en het installeren van het nieuwe college. Maar we pakken de draad nu weer op. Voor zowel de klanten als de medewerkers is een werknemerscoöperatie echt een beter idee." 

Lang is er nagedacht over een stichting voor Zutphen. "Dan hebben de clienten geen keuze meer", beklemtoont Van Schoor. Momenteel wordt de huishoudelijke hulp gedaan door verschillende bedrijven. De marktwerking wordt dit ook wel genoemd. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.