Een gevaar op de weg, die ganzenfamilies
Ganzen op de Den Elterweg.

Een gevaar op de weg, die ganzenfamilies

Een grappig en schattig gezicht is het zeker! Maar gevaarlijk is het wel. Ganzenfamilies die met z'n alle rustig de N-wegen oversteken. Het is extra oppassen geblazen!

In onze regio zijn er dit jaar erg veel ganzenfamilies groter geworden. Zo lopen er in de buurt van de Den Elterweg (N314) in Zutphen al heel veel. Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek sprak eerder al over de overstekende ganzen in De Telegraaf: "In de bermen van snelwegen groeit gras dat ze heerlijk vinden. Ze lopen en vliegen dus langs de grote wegen." 

Signaleren

Ook Rijkswaterstaat komt aan het woord: "Onze eigen weginspecteurs rijden dagelijks langs de wegen. Zij zijn onze ogen en oren van de weg. Zodra zij signaleren dat er iets aan de hand is (zwaan, gans, hond, konijn of zelf een keer een uil) dan nemen zij zelf al maatregelen. Door bijvoorbeeld het dier in veiligheid te brengen of de buitenste rijstrook af te kruisen. En daarna dragen ze het echte werk over aan de dierenambulance."

Niet toeteren

Het algemene advies is om goed op te letten in de buurt van water. Wanneer een ganzenfamilie oversteekt is claxonneren geen goed idee. De beesten kunnen hierdoor schrikken en nog verder de weg op lopen of vliegen. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.