Luuk Tuiten als raadslid? Of raakt Lokaal Belang ook haar laatste zetel kwijt?

Luuk Tuiten als raadslid? Of raakt Lokaal Belang ook haar laatste zetel kwijt?

Het ontslag van Marius Mennink, raadslid voor Lokaal Belang, kwam niet als een schok binnen bij de partij. Dat zegt partijvoorzitter Franklin Blog. Ook wordt er al gesproken over zijn opvolger.

"Het hing al een tijdje in de lucht", vertelt Blog. "Marius kon privé en zakelijk niet helemaal goed verbinden." Daarnaast heeft het vertrek van de andere raadsleden geen positieve energie met zich mee gebracht. 

Afsplitsing na afsplitsing

Lokaal Belang begon vlak na de verkiezingen met vier raadsleden. Al gauw splitste fractievoorzitter Mame Douma zich af, en ging verder als Fractie Mame. Later stopten nog twee raadsleden, Eric Kleverwal en Aart van den Berg, bij Lokaal Belang. Kleverwal zijn zetel mee naar Fractie Mame. Van den Berg liet zijn zetel achter. Zijn opvolger, Theo Hofman, vertrok binnen één dag na de installatie al naar Fractie Mame.

"Dat werd hem teveel"
partijvoorzitter Franklin Blog

Toen bleef Mennink als enige over in de fractie. Daarmee werd hij ook automatisch de fractievoorzitter. "Dat werd hem teveel en dat heeft hij ook aangegeven. Vandaar dat hij nu stopt." Formeel stopt hij per 1 september, na het zomerreces.

Opvolger

De zetel van Lokaal Belang moet weer opgevuld worden, want die laat Mennink achter. Wie er op de zetel komt is niet aan Lokaal Belang zelf. "Zodra het ontslag officieel is wordt de procedure in gang gezet", legt Gert-Jan van Dijk, woordvoerder van de gemeente, uit. 

"Maar ze wordt wel gevraagd"
gemeentwoordvoerder Gert-Jan van Dijk

Dat proces, onder leiding van het stembureau, volgt stap voor stap de lijst van opvolgers. "Die is opgesteld aan de hand van de verkiezingsuitslag, in het proces-verbaal." Raadsleden die al in de raad zitten, zoals de afgesplitste raadsleden, zijn vanzelfsprekend uitgesloten. De eerstvolgende op de lijst is Margriet Wartena, de huidig wethouder namens Lokaal Belang. De kans is klein dat zij haar wethouderschap opzegt om in de raad te gaan zitten. "Maar ze wordt wel gevraagd natuurlijk."

Luuk Tuiten

De volgende optie is Luuk Tuiten. Hij zat in de vorige periode als wethouder in het college. Bij het vertrek van Aart van den Berg werd hij als eerst gepolst, maar hij weigerde zijn benoeming. Theo Hofman nam toen plaats en vertrok, mét zetel. De vraag is of hij nu wel in de raad wil. Hij was niet bereikbaar voor een reactie. Partijvoorzitter Franklin Blog noemt hem wel als beoogd opvolger. "De verwachting is volledig dat hij Marius gaat opvolgen."

Of Tuiten de partij wél loyaal blijft en niet, zoals Hofman en Kleverwal, zich ook afsplitst, is nog de vraag.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.