'We betaalden veel te veel voor brandweerwagens', overheden willen geld terug
De brandweerwagens in Zutphen.

'We betaalden veel te veel voor brandweerwagens', overheden willen geld terug

We hebben jarenlang teveel betaald voor brandweerwagens. De veiligheidsregio bereidt samen met gemeenten en het Instituut Fysieke Veiligheid een enorme claim voor. Ze willen miljoenen euro's aan belastinggeld terug van zes vrachtwagenfabrikanten.

Het gaat om zes fabrikanten die van 1997 tot 2011 de prijzen van vrachtwagens kunstmatig hoog hebben gehouden. Dat mag niet, want dat is kartelvorming. De zes kregen in 2016 boetes opgelegd door de Europese Commissie. Door die kartelvorming betaalden gemeenten en andere overheden veel te veel voor brandweerwagens.

Brandweerwagens

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bereidt daarom een claim voor. "Daarin liften wij mee met het Instituut Fysieke Veiligheid (landelijke ondersteuningsorganisatie, red.). We zijn nu aan het kijken welke gemeenten mee willen doen", legt Bert Huisman van de VNOG uit. Het gaat in totaal om 164 brandweerwagens, waarvan 95 een tankautospuit. Dat is vrijwel altijd het eerste voertuig wat uitrukt.

"We zijn nu aan het kijken welke gemeenten mee willen doen"
Bert Huisman (VNOG)

De laatste jaren werden brandweerwagens namelijk aangekocht door de VNOG. "Maar voor die reorganisatie, zegmaar voor de VNOG, deden gemeenten zelf de aankoop." Ook voor die aankopen willen ze een claim indienen. "Maar daarvoor hebben we wel een machtiging van de gemeenten nodig." Enkele gemeenten, zoals Lochem en Bronckhorst, hebben die al gegeven.

Rechter

NL Truckkartel, een special opgerichte organisatie voor het indienen van de 'kartelclaims', stapt namens de veiligheidsregio's naar de rechter. Voor gemeenten die meedoen is het 'no cure, no pay'. Daarnaast kunnen ze ook nog zelf naar de rechter stappen.

Hoe hoog de schadeclaim zal zijn is nog onbekend. "Dat is nu nog niet duidelijk. We zijn bezig met de invetarisatie." Pas dan is duidelijk om hoeveel geld het gaat. "Maar daarna beslist de rechter uiteindelijk wat we krijgen." Mocht er geld terugkomen gaat dat naar de veiligheidsregio. De gemeenten bepalen vervolgens wat ermee gebeurd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.