Wij burgers maken ons relatief weinig zorgen over de extreme droogte

Wij burgers maken ons relatief weinig zorgen over de extreme droogte

Een flinke plensbui hebben we al even niet meer gehad. En dat gaat de komende ook niet gebeuren. Dus moeten we opletten met douchen en de airco in de auto wat harder zetten. Maar zorgen? Die hebben we niet, blijkt uit rondvraag. 

We vroegen aan ruim twintig burgers of zij zich zorgen maken over de droogte. Alle twintig zeiden ze dat dat niet het geval is. Ook stelde we een paar boeren dezelfde vraag. Die maakte zich dan allemaal wel weer zorgen. 

Het komt wel goed

"Het komt wel weer goed", denkt Tinneke uit Zutphen. "Het is vooral even warm. En voor de boeren lastig. Maar wij hebben er gelukkig geen last van. Dus zorgen heb ik niet." Roelof gaat verder: "Ik snap dat boeren zich wel zorgen maken. Maar dat betekent niet dat wij dat hoeven te doen. Er komt nog water uit de kraan. En dat zal ook nog wel even het geval zijn. Anders is de IJssel dichtbij", lacht hij. 

Dwayne weet niet eens af van de problemen. "Ik wist niet dat de boeren zulke grote problemen hadden." Boeren mogen niet meer sproeien met water uit beken, rivieren of andere wateren. "Tja, dat is lastig voor ze. Dat wordt wat minder aardappels eten straks." De coöperatie Agrifirm meldt op Boerderij.nl dat er twintig procent minder aardappelen en uien worden geproduceerd in deze omstandigheden. Hij schat dat de opbrengst van tarwe een tot anderhalve ton per hectare lager ligt dan normaal.

Sproeiverbod

Boeren maken zich wel zorgen. Alfons is daar één van: "We produceren minder. Dat is straks erg te merken in onze portemonnee. En natuurlijk ook bij de groenteboer en in de supermarkt." Het sproeiverbod geldt op de Veluwe en in een groot deel van de Achterhoek. "De droogte maakt alles kapot." 

Moeten we ons dan zorgen maken? 

"Het landelijke beeld is dat waterhuishouding er vrij goed uitziet", vertelde Hans de Vries van Rijkswaterstaat woensdag in een persconferentie. Dus wat dat betreft hoeven we ons ook geen zorgen te maken. Echter blijft het nog wel even droog, legt de Vries uit. "Tot eind volgende week wordt nauwelijks neerslag verwacht in grote delen van het land."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.