Extreme droogte zorgt voor steeds meer problemen

Extreme droogte zorgt voor steeds meer problemen

Langzaam verkleuren de planten aan de kant van de weg. Ze worden geel of oranje. In de regio hebben we al weken last van droogte. Er wordt gesproken over extreme droogte. 

Vooral boeren hebben last van de droogte. "We hebben de laatste twee maanden nauwelijks regen gehad. Een paar keer vijf millimeter en dat is absoluut te weinig om de gewassen aan de groei te houden. Het is eigenlijk dag en nacht beregenen en dat valt niet mee", vertelt groente- en fruitteler Gert Smits aan REGIO8. Ook melkveehouder Manfred Keuper merkt de gevolgen van de droogte op zijn boerderij. "De grasgroei is gestopt en als het nog een weekje zo blijft dan blijven de melkkoeien ook binnen in de nacht", laat Keuper weten. "En dan moet je de wintervoorraad aanspreken. Als het binnen een maand niet gaat regenen, dan mislukt dadelijk de maisoogst ook voor een gedeelte." 

Het sproeien loopt aardig in de kosten bij de boeren. Ook is er een grote kans dat oogsten gaan mislukken. Daar kunnen we in de supermarkt hinder van gaan ondervinden over een aantal weken. 

Tuin

De droogte vraagt in de tuin om wat kennis. We zijn namelijk geneigd om de planten veel water te geven. Maar dat moet je niet doen, denkt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. "Planten en gras kunnen heel wat hebben, die mogen best een beetje geel worden. Als de bladeren gaan krullen en hangen, dan wordt het tijd om water te geven", vertelt hij op NPO Radio 1. Dus zet de sproeier niet de hele dag aan. "Dan verspil je veel water en je verwent je planten veel te veel. Je kunt het beste om de twee, drie dagen een rondje maken met de tuinslang. Dan kun je de planten best een flinke plens geven." Overdag water geven in de volle zon is niet verstandig. "Je planten kunnen dan beschadigd raken door verbranding en bovendien verdampt het water dan heel snel. Doe het daarom vooral 's avonds. Dan heeft de tuin de hele nacht optimaal rendement van het water."

Water

Het Waterschap Rijn en IJssel verhoogt de stuwen in de Achterhoek. De laatste weken is het erg droog geweest in de Achterhoek en daarom doet het waterschap hard zijn best het water langer vast te houden en een te lage waterstand te voorkomen. Als het waterpeil zakt, stijgt de temperatuur van het water en wordt de kans op blauwalg groter. 

Niet alleen door de droogte kunnen er spontaan brandjes ontstaan, maar ook takken kunnen hierdoor van de boom loslaten. Dit was zaterdagavond in Warnsveld het geval. Een tak viel daar uit een boom. Brandweerkorpsen zijn hierop goed voorbereid, net als op natuurbranden.

Volgens de voorspellingen duurt het nog wel even voordat het weer gaat regenen. Deze week schommelt de temperatuur rond de 28 graden. 

Weerman Gerrit Vossers in de Gelre FM Ochtendshow over de droogte...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.