Brummen sluit zich aan bij oppositie: 'Lokaal Belang moet weg uit coalitie'

Brummen sluit zich aan bij oppositie: 'Lokaal Belang moet weg uit coalitie'

Als het aan de Brummenaren ligt wordt Lokaal Belang met pek en veren de gemeente uit gejaagd. Dit omdat het een interne troep is. Maar eveneens moet Fractie Mame weg, want zij doen aan zetelroof. 

Uit rondvraag (online en offline) blijkt dat Brummenaren een duidelijke mening hebben over de lokale politiek. Wel vinden ze het ietwat lastig deze te uiten. "Maar dit kan echt niet langer zo", benadrukt ondernemer Paul. "Lokaal Belang en Fractie Mame, wat in mijn ogen nog steeds Lokaal Belang is, hebben er een troep van gemaakt. Ik snap dat mensen boos worden. Maar dat moet je uitpraten." 

Troep

Hotelmedewerker Nienke heeft het vooral gehad met de voormalig fractievoorzitter van Lokaal Belang, Mame Douma. Hij zit nu met twee anderen in zijn eigen fractie 'Fractie Mame'. "Mame Douwma heb ik geen goed woord meer voor over, en dan nog het lef hebben om te reageren terwijl hij ZELF uit de fractie is gestapt omdat hij geen functie in B&W zou krijgen! Mame, ga je diep schamen", reageert ze op social media. 

"...dit schaad het vertrouwen in de lokale politiek"
Ed

Student Tom pleit voor nieuwe verkiezingen. "Geen idee of het kan hoor. Maar jullie vragen om mijn mening. Laten we opnieuw naar de stembussen gaan. Dan durf ik met 100 procent zekerheid te zeggen dat dat gore Lokaal Belang geen stemmen krijgt. En ik acht de kans ook groot dat dat bij Fractie Mame hetzelfde geval gaat zijn." Ed sluit zich daarbij aan: "Volgens mij is er maar één optie, schrijf nieuwe verkiezingen uit. Brummenaren hebben gestemd voor het programma van de partij en dat kun je niet wegvagen. Laat Brummenaren kiezen wat ze willen. Zetelroof, kiezersbedrog, ik weet het niet maar zoals het er nu uitziet voor de komende jaren is het geen keuze van de Brummense bevolking, dit schaad het vertrouwen in de lokale politiek."

LPF

Herman maakt een duidelijke vergelijking: "Na de coup die Mame Douma heeft gepleegd bij Lokaal Belang heeft hij nog al grote mond in dit bericht. Ik moest gelijk denken aan de LPF jaren terug. Weet u het nog? Het eigen belang boven dat van de partij stellen. Heinsbroek, Herben en Bomhoff. Vul nu de namen douwma, kleverwal en hofman in en zie er zijn veel gelijkenissen." Hij gaat verder in zijn online-reactie: "Ik spreek ook de wens uit dat elk wel denkende inwoner van de gemeente Brummen nooit meer gaat stemmen op lijst mama de cowboys in de gemeente politiek. En wat mij betreft mag de wethouder van Lb gewoon blijven zitten. Ze is tenslotte gekozen."

Is het realistisch? 

Meningen zijn er genoeg. Maar is het realistisch? Wat betreft het verdwijnen uit de coalitie: Ja! Als de rest van de coalitiepartijen willen dat ze uit de coalitie verdwijnen moeten ze dit doen. Ook kunnen ze de eer aan hunzelf houden en eruit stappen. Zelfs zonder Lokaal Belang heeft de Brummense coalitie een meerderheid. Ook kan de partij helemaal verdwijnen uit de raad. Er is momenteel nog maar één zetel over. Als deze naar een andere partij gaat is Lokaal Belang weg. 

Bij fractie Mame gaat dit wat lastiger. Zij hebben ondertussen drie zetels dus kunnen wat lastiger verdwijnen uit de raad. 

Uitslag peiling

Onder tientallen Brummenaren is een peiling gehouden met twee vragen. Bekijk hier de uitslag.
Vraag 1: Moet Lokaal Belang weg uit de coalitie?
Ja: 89%
Nee: 11%
Vraag 2: Doen de leden van Fractie Mame aan zetelroof?
Ja: 75%
Nee: 15%
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.