Gemeente Lochem probeert 'vervelende plant' onder de duim te krijgen

Gemeente Lochem probeert 'vervelende plant' onder de duim te krijgen

De gemeente Lochem probeert de Japanse Duizendknoop te beheersen en als er eenmaal een adequaat middel is gevonden ook bestrijden. Dat was maandagavond (18/6) het antwoord van wethouder Eric-Jan de Haan op vragen van D66.

De plant, die enorm woekert, is onder meer aangetroffen bij Epse, bij de kruising van de Lochemseweg en Eikenboomweg. Omwonenden maken zich zorgen omdat de plant behoorlijk destructief kan zijn en leidingen, wegen en zelfs muren en funderingen kan aantasten.

Beheersen

De Haan zegt dat het probleem bij de gemeente bekend is en dat de exoot ook in particuliere tuinen om zich heen grijpt. Waar het gaat om de openbare ruimte probeert de gemeente het probleem in eerste instantie te beheersen. Bestrijden lukt nog niet omdat er letterlijk nog geen kruid tegen gewassen is. "We houden de ontwikkelingen elders nauwlettend in de gaten", aldus de wethouder.

Experimenten

Omdat de plant in grote delen van het land voor problemen zorgt lopen er diverse experimenten, variërend van kokend water tot het injecteren van chemicaliën. Indien nodig gaat Lochem over tot afgraven van de plant, met wortels en al. Dit gebeurt echter alleen in gevallen waar beheersing geen optie meer is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bouwrijp maken van percelen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.