Het is nu officieel: ramporganisatie Het Plein wordt begraven

Het is nu officieel: ramporganisatie Het Plein wordt begraven

Het is nu officieel: Vanaf 1 januari stopt de gemeenschappelijke regeling Het Plein. Vanaf volgend jaar gaan de gemeenten Zutphen en Lochem de ondersteuning op het gebied van werk en inkomen aanbieden in hun eigen gemeente. Voor Zutphen geldt dit ook voor de zorgtaken die Het Plein nu uitvoert. 

Tot 1 januari voert Het Plein gewoon zijn huidige taken uit en verandert er dus niets voor inwoners en werkgevers. Beide colleges besloten dit afgelopen dinsdag. Eind 2017 spraken zij al het voornemen uit om te stoppen met Het Plein.

Sinds 2010 voert Het Plein de taken op het gebied van Werk en Inkomen uit voor de gemeenten Zutphen en Lochem. Voor Zutphen geldt dit ook voor verschillende zorgtaken, zoals Wmo, schuldhulpverlening en minimaregelingen en backoffice jeugd. De gemeenten willen deze ondersteuning dichter bij de inwoners organiseren. De beëindiging van Het Plein betekent dat de gemeenten zelf de taken ter hand nemen, waardoor zij beter sturing kunnen geven aan de uitvoering van hun taken.

En nu? 

De gemeente Lochem brengt de inkomensondersteuning, naar verwachting, onder bij ’t Baken. ’t Baken is de naam van de nieuwe toegang die per 1 januari bij de gemeente start. Daar kunnen inwoners terecht met alle vragen op het gebied van zorg, jeugd en inkomensondersteuning. Lochem neemt binnenkort een besluit over hoe zij de dienstverlening op het gebied van werk wil regelen. 

Voor de gemeente Zutphen is het voorstel om de ondersteuning die Het Plein biedt, deels onder te brengen bij het op te richten Werkbedrijf en deels bij de gemeentelijke organisatie waarbij de huidige drie toegangen (Jeugdhulp, Participatie en Wmo) plaats moeten maken voor één toegang.

Kosten

De gemeenteraden van Zutphen en Lochem worden gevraagd een besluit te nemen over de kosten die gepaard gaan met de beëindiging van Het Plein. Ook kunnen zij een zienswijze inbrengen. Naar verwachting nemen beide gemeenteraden in juli een besluit. Het algemeen bestuur van Het Plein neemt vervolgens het definitieve besluit tot het opheffen van Het Plein.

Gedoe

Het Plein zorgt al enorm lang voor veel gedoe. Binnen de politiek is het een belangrijk onderwerp. Wethouder Annelies de Jonge kreeg eerder een motie van wantrouwen aan haar broek door het dossier. Dit omdat ze het één en ander achtergehouden heeft. Doordat ze diep door het stof ging werd de motie verworpen. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.