Onderzoek Reuters: 'We volgen graag het lokale nieuws'

Onderzoek Reuters: 'We volgen graag het lokale nieuws'

Het volgen van het lokale nieuws is in ons land nog aardig populair. En ook hebben we best veel vertrouwen in het nieuwsaanbod. Dat blijkt uit onderzoek van Reuters. 

Reuters Institute Digital Report verscheen. En daar is lokaal nieuws ook in meegenomen. Het rapport is in twee delen opgedeeld. TV, radio & print en het deel online. Online volgt 24 procent het nieuws via de website van een regionale krant of de website van een lokaal tv-station.

In de categorie tv, radio en print is het huis-aan-huis-blad het populairste. 24 procent van de Nederlanders lijkt deze te lezen. 14 procent kijkt naar de regionale televisie en 12 procent heeft de regionale radio aan staan. De regionale kranten staan niet in het overzicht. Dit mede omdat het vaak een onderdeel is van een landelijke krant. De Gelderlander en De Stentor (die in deze regio veel gelezen worden) zijn niet te vinden in het onderzoek. 

Landelijk gezien kijken we het liefst naar het NOS journaal. Op het internet is nu.nl het populairste. 

Vertrouwen

Het percentage van gebruikers die het nieuws vertrouwen is dit jaar gestegen van 51 naar 59 procent. Daarmee doen we het internationaal gezien goed. 

Gratis

Nederlanders zijn geldwolven als het om nieuws gaat. Er wordt nauwelijks betaald om nieuws te kunnen lezen. 13 procent geeft aan vorig jaar betaald te hebben voor online nieuws. Dit omdat Hoogleraar Costera Meijer geeft in De Volkskrant daar een conclusie voor: "Online kun je veel nieuws van goede kwaliteit ‘gratis’ lezen. Nederlanders willen er misschien best voor betalen, maar dat hoeft niet. Waarom zouden ze dan?"

De regionale kranten stoppen sommige 'premium' artikelen achter een betaalmuur. Als we het onderzoek van Reuters mogen geloven wordt hier dus bijna nooit los voor betaald. Echter kunnen leden van de papieren krant deze artikelen wel gratis online lezen. 

Ad-blocker

Ruim een kwart van de Nederlanders, 26 procent, gebruikt ad-blocker. Wanneer je dit installeert zie je geen advertenties meer. Ook zorg je er met een ad-blocker voor de de nieuwswebsite die je bezoekt geen inkomsten krijgt. Hierdoor help je de nieuwswebsite die je graag bezoekt dus aan een pijnlijke dood. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.