Donderslagen bij Lokaal Belang; 'de fractie valt uit elkaar'

Donderslagen bij Lokaal Belang; 'de fractie valt uit elkaar'

Als een donderslag sloeg het in bij de fractie van Lokaal Belang en de overige gemeenteraadsleden. Eric Kleverwal en Aart van den Berg zitten sinds gisteren niet langer in de fractie van Lokaal Belang.

Van den Berg en Kleverwal brachten donderdagmiddag burgemeester Alex van Hedel, voorzitter van de raad, op de hoogte. Die verzond de mededeling vervolgens aan de gemeenteraad. Die heeft zich nog nauwelijks geuit over de kwestie. Echter werd in de 'wandelgangen' van het gemeentehuis gesproken over een onverwachte 'donderslag'.

Mame Douma

Het is de tweede keer in korte tijd dat Lokaal Belang een grote klap te verduren krijgt. In april, kort na de verkiezingen, stapte fractievoorzitter Mame Douma uit de partij. Hij nam zijn zetel mee en zit nu in de raad als Fractie Mame.

Hij stapte op vanwege een intern conflict over het wethouderschap. "Andere fractieleden werden benaderd over het wethouderschap zonder dat ik het wist. Dan speel je mensen tegen elkaar uit. Ik zag gewoon het hele team uit elkaar vallen." vertelde Douma in een interview aan deze nieuwswebsite. Hij besloot op te stappen, maar zijn zetel mee te nemen. "De kiezers hebben hun stem uitgebracht op mij. Dat ga ik waarmaken. Ik loop niet weg en geef de zetel."

Kleverwal

Aart van den Berg

Eric Kleverwal is nog maar vers benoemt als raadslid. Hij nam de plek in van Margriet Wartena, die nu wethouder is van Lokaal Belang. Nog voor de volgende vergadering, een forum dat donderdag plaatsvond, stapte hij op én nam zijn zetel mee. Hij sluit zich aan bij Fractie Mame, de partij van de opgestapte Mame Douma. 

Aart van den Berg is gestopt vanwege persoonlijke omstandigheden. Het lijkt wel heel toevallig dat ze tegelijk stoppen, maar van den Berg staat zijn zetel af. Deze wordt volgens de verkiezingsuitslag opgevuld met de eerstvolgende kandidaat. 

Achterbaks

Eric Kleverwal

De zetelroof van Kleverwal wordt als 'achterbaks' gezien. "Hier wordt een vies spelletje gespeeld. Eric is gewoon enorm achterbaks bezig geweest. Hij neemt de zetel van Margriet Wartena over, want zij is nu wethouder. Hij heeft ongetwijfeld van tevoren dit al doorgesproken. Hij heeft Mame toegezegd dat hij bij hem komt met zijn zetel. Dus hij heeft zijn eigen partij enorm in de kou gezet", aldus een raadslid wat alleen wil reageren wanneer deze anoniem blijft.

"Ik zal de komende vier jaar nog wel laten merken wat ik van Lokaal Belang en van Eric Kleverwal vindt." Bij het vorige vertrek, die van Mame, dacht het raadslid er anders over. "Ik snap de keuze van Mame. En ook die van Eric, om weg te gaan bij Lokaal Belang. Ik zou ook niet bij die partij willen zitten. Maar hoe Eric het speelt kan gewoon niet. Dat is een principekwestie."

Stabiliteit

Tijdens een forumvergadering die donderdagavond plaatsvond werd er weinig aandacht besteed aan de storm binnen de Lokaal Belang-fractie. De burgemeester gaf een korte uitleg. Kleverwal wilde er niets over kwijt.

"Ik vraag me af hoeveel stabiliteit er nog is"
Hennie Beelen (GroenLinks)

GroenLinks-fractievoorzitter Hennie Beelen noemde het voorval "triest en schaamtevol voor de kiezers van onze gemeente". De partij maakt zich zorgen over de stabiliteit van het college, waar een wethouder van Lokaal Belang inzit. "Ik vraag me af hoeveel stabiliteit er nog is", aldus Beelen. Een antwoord moest van de burgemeester echter van de coalitiepartijen komen, en niet van het college. Hier komen zij dan, naar alle waarschijnlijkheid, volgende week op terug.

Ook GroenLinks-bestuurslid Bert Garssen is kritisch. "Het gaat echter volstrekt voorbij aan de geloofwaardigheid van deze coalitie en College. Wat een onverkwikkelijke soap in Brummen", schrijft hij op Twitter. Hij beschrijft dit als de volgende soap in het gemeentebestuur van Brummen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.