In de grond graven? Niet zonder een melding te maken

In de grond graven? Niet zonder een melding te maken

Je wilt een hek in je voortuin plaatsen. Je koopt de spullen, regelt een grondboor en gaat aan de slag. Maar dan valt de grondboor ineens uit, net als de radio. Je hebt niet de kabel van je boor geraakt. Maar wat dan wel? De buren hebben ook geen stroom, je hebt waarschijnlijk een ondergrondse stroomkabel geraakt. Dat wil netbeheerder Liander voorkomen, en daarom roept ze op om eerst een melding te maken als je in de grond gaat boren.

Het herstellen van een ondergrondse kabel of leiding kost namelijk veel geld. Zeker als er sprake is van 'zwartgraven', graven zonder een melding te hebben gedaan. "Als je geen KLIC-melding doet, dan weet je niet wat er onder het oppervlakte ligt", vertelt Harry Bos, verantwoordelijk voor schadepreventie bij Liander. "En dan gaat het nog wel eens fout, met alle gevolgen van dien: kabels en leidingen die beschadigd raken, waardoor mensen en bedrijven geen elektriciteit, gas, water of telefoonverbinding hebben. Of nog erger, schade aan het milieu of onveilige situaties, zoals gaslekken". 

"Particulieren weten vaak niet eens van het bestaan af"
Harry Bos (Liander)

KLIC

Het doen van zo'n KLIC-melding (Kabels en Leidingen InformatieCentrum) is verplicht en kost 19 euro. De aanvraag moet minimaal drie werkdagen voorafgaand aan de werkzaamheden worden gedaan. Het Kadaster vraagt daarna bij de betrokken kabel- en leidingbeheerders de tekeningen op en stuurt deze naar de aanvrager. De aanvrager ziet wat er in de grond ligt en is verplicht om de informatie te gebruiken om schade te voorkomen. 

"Grotere bedrijven maken meestal wel gebruik van KLIC. Particulieren weten vaak niet eens van het bestaan af. Het zijn meestal kleine bouw- en graafbedrijven, tuinders en particulieren die verzuimen een melding te maken", zegt Bos. Bij kleine bedrijven gaat het eerder om hun inkomsten: ze willen geen klussen mislopen, die – vaak op het laatst - door grote aannemers uitbesteed worden. "Als je dan een kabel raakt, dan raak je ook meteen je portemonnee. Het repareren van een kabel is met gemak een dag werk. Daar komt bovenop de gevolgschade door claims van de bedrijven of particulieren die zonder stroom zaten. Al met al ben je zo enkele duizenden euro’s verder. Zonde."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.