'Fietsers kunnen omfietsen. Maar voor gehandicapten is de Groenmarkt een ramp'

'Fietsers kunnen omfietsen. Maar voor gehandicapten is de Groenmarkt een ramp'

Tijdens de meimarkt in Zutphen zondag hadden veel rolstoelgebruikers het lastig om zich door de stad te begeven. Vooral de Groenmarkt is een ramp, melden ze. Eerder kwam al ter sprake dat het voor fietsers lastig is om over de markt te komen. De rolstoelonvriendelijkheid geldt vooral tijdens marktdagen en evenementen. Omdat dan het trottoir bezet is.

"Door de slechte bestrating is het voor gehandicapten mensen lastig over de markt te maken. De rolstoel waar ik achter liep loopt vast", meldt een mantelzorger die geregeld een rolstoel door de binnenstad duwt. "Voor mensen die in een rolstoel zitten is het haast geen doen." 

Verplichte route

Vooral wanneer mensen zichzelf in een rolstoel vooruit moeten voortbewegen is de markt lastig. Wanneer iemand de rolstoel duwt kan hij of zij de wielen nog tussen de steken vandaan halen. Door de terrasjes aan het begin van de Groenmarkt (stadskant) moet je verplicht een stukje over de straat lopen met een rolstoel of rollator. "En dat is verschrikkelijk irritant." 

Echter is er wel genoeg hulp. "Hele hoop mensen bieden aan om te helpen. Dan hoor je ook direct veel verhalen van mensen die er net zo hard last van hebben." En het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk, meldt de mantelzorger die liever niet met naam genoemd wil worden. "De wieltjes van de rolstoel rij je kapot. Degene die in de rolstoel zit krijgt een opdonder door de schok. Ze schiet naar voren, en kan zelfs naar voren vallen."

"Je hebt bijna rupsbanden nodig"
een rolstoelgebruiker

"Je hebt bijna rupsbanden nodig", grapt een rolstoelgebruiker. "Mooi die nostalgie. Maar je kan de markt niet over als gehandicapte." 

Geen aanpassingen

De gemeente heeft al aangegeven hier niets aan te gaan doen. De historische uitstraling kan in contrast staan met het comfort. Dit komt met name tot uiting op de fiets. De voetpaden langs de winkels zijn vlak aangelegd, zodat hier het comfort wel gerealiseerd is", legde woordvoerder Anniek Neve eerder al uit. Maar het is dus lang niet overal mogelijk over een voetpad te lopen met een rolstoel. Een ingreep zal de gemeente niet gaan doen. "We streven ernaar om de voeg zo gevuld mogelijk te houden, tegen zo weinig mogelijk kosten. Zoals gezegd, dit kan soms gevolgen hebben voor het comfort."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.