Jij laat je hond niet in de auto zitten met dit weer, toch?

Jij laat je hond niet in de auto zitten met dit weer, toch?

De komende dagen, met name aanstaande weekend, lopen de temperaturen op naar zomerse waarden. De politie waarschuwt opnieuw hondenbezitters dat de temperatuur in de auto wel 40 graden kan worden als het buiten 20 graden is.

Honden kunnen niet zweten en daarom snel oververhit. Hieronder enkele tips wat je kunt of zelfs moet doen als je een hond in een afgesloten hete auto treft.

  1. Controleer of de auto is afgesloten en- of ramen openstaan.
  2. Kijk goed naar de hond. Reageert hij of zij nog? Bel dan met 0900 - 8844 of 144.
  3. Reageert de hond niet of nauwelijks en heeft het moeite met ademhalen? Bel dan direct 112 en volg verdere instructies op.
  4. Indien de hond oververhit is geraakt, is het belangrijk om de hond zo snel mogelijk af te koelen. Breng de hond naar een koele omgeving en koel de hond af. Dit doe je met een koude doeken op de buik en onder de voetzolen.

Wat als ik een raam insla? 

Mocht je, nog voor er 112 gebeld is, al een hond uit een hete auto hebben gehaald en daarbij een ruit te hebben ingeslagen? Dan zal de toegebrachte schade op de eigenaar de auto worden verhaald.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming roept mensen op om een ruit in te slaan als daarmee een hond uit een bloedhete auto gered kan worden. Volgens directeur Frank Dales van de Dierenbescherming gebeurt het vrijwel elk weekeinde dat baasjes hun hond achterlaten in de brandende zon.

Een dier kan met deze temperaturen in een geparkeerde auto binnen 15 minuten overlijden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.