Nieuw festival Warnsveld Open Air wil de Zutphense rockscene wakker maken

Nieuw festival Warnsveld Open Air wil de Zutphense rockscene wakker maken

Het festivalseizoen is inmiddels weer lang en breed begonnen. De regio kent vele festivals en evenementen. Dit jaar komt daar in Warnsveld een festival bij: Warnsveld Open Air. Op 8 en 9 juni kan men losgaan op covers en eigen werk van diverse rockbands. En... het festival is één van de weinige die het zonder subsidie moet doen. 

Rockliefhebber Ruud Gerritsen is één van de organisatoren. "Het festival is ontstaan vanuit de Rocknight in De Pauw. Vorig jaar kreeg ik het idee om een groter evenement te organiseren. Daarna is het erg snel gegaan. De eerst editie is dit jaar al", vertelt hij trots. Hij organiseerde voorheen, zoals hij benoemde, de Rocknight in café De Pauw. Maar dit is na de brand van vorig jaar niet meer georganiseerd. 

"...iedereen wil een beetje meeschreeuwen met de herkenbare muziek"
Ruud Gerritsen

Het evenement vindt plaats op het terrein van scoutinggroep Zona aan de Vordenseweg in Warnsveld. Zowel covers als eigen werk staan op het menu, "want iedereen wil een beetje meeschreeuwen met de herkenbare muziek. Maar ook eigen werk moet een kans en plaats krijgen, daarom combineren we het." 

Dit hoor je niet op de radio

Het genre muziek waar het festival om draait hoor je niet heel vaak op de radio voorbij komen. Dat vindt Gerritsen op z'n zachtst gezegd erg jammer. "Radiozenders zoals 3FM maken metal maar ook bijvoorbeeld blues kapot. Dat soort zenders krijgt gewoon betaalt om iets te draaien, en dat is bijna nooit deze muziek." Daarom heeft hij de radio ook maar sporadisch aanstaan als hij in de auto zit. "Af en toe Radio 2, maar meestal CD'tje of stickie." 

Bevrijdingspop Achterhoek hebben we nog maar net achter de rug en Live at the Brons staat al in de agenda's. Maar in dat rijtje hoort Warnsveld Open Air niet thuis, denkt Gerritsen. "Wij komen uit een andere hoek. En dat is prima. Iedereen doet zijn ding." De hete adem van bijvoorbeeld Bevrijdingspop voelen ze niet. "Die doen het goed. Wij hadden ook eerst Navarone willen hebben. Maar dat was wat gecompliceerder waardoor het niet door ging. Complimenten voor hun dat het wel gelukt is. Maar de hete adem voelen we niet echt." 

Subsidie

De entree is vrij prijzig. Tickets voor de vrijdag kosten 11,50 euro en voor de zaterdag 14 euro. Dat is niet heel raar, want subsidie krijgen ze niet. "Jij vindt dat prijzig?", lacht de organisator. "Het is helemaal niet duur. Maar ja, in vergelijking met de rest in Zutphen inderdaad wel een beetje. Want bijna alles is gratis." De grote evenementen in de gemeente krijgen zakgeld van de gemeente. "En die verdwijnen erg snel wanneer de subsidie een keer niet gegeven gaat worden. Kwaliteit moetje betalen, ook als bezoeker." Wie denkt dat de organisatie na het festival het er even lekker van kan nemen heeft het fout. "We betalen onszelf niet. Als er wat over blijft gaat naar het dierenasiel. Dat deden we bij de Rocknight ook."

"Je moet harder je best doen om het evenement op de kaart te zetten"
Ruud Gerritsen

Wanneer er geen subsidie in de broek zit is het juist meer een uitdaging, denkt de Zutphenaar. "Je moet harder je best doen om het evenement op de kaart te zetten. Je moet presteren. En dat hoef je met een subsidie in principe niet." 

Programma

Het festival begint op vrijdagavond 8 juni om 19.00 uur. De band 'THE JIBS' staat dan op het programma. "Deze formatie bestaat al sinds 1964 en mag samen met bijvoorbeeld Golden Earring gerekend worden tot de oudste bands van ons land! Verwacht louter covers uit de roemruchte jaren '60 en '70. Verrassende keuzes uit het oeuvre van namen als The Hollies, The Animals en The Rolling Stones."

Op zaterdag begint het programma om 11.30 uur. Dan staan bands als Messed Up, Burning, Lovell's Blade, Ruv, Diggeth en The Unforgiven op het podium.

Wakker maken 

Gerritsen sluit af met het uitspreken van het vertrouwen in het nieuwe festival. "Dat gaat helemaal goed komen. Zutphen heeft een goede rockscene, alleen die slaapt. Wij schudden die wel even wakker." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.