Een spannende dag voor wethouder De Jonge
Wethouder De Jonge (links).

Een spannende dag voor wethouder De Jonge

De Zutphense wethouder Annelies de Jonge is vast niet met een fijn gevoel wakker geworden. Vanavond krijgt ze te horen of de meerderheid van de raad haar capabel acht of niet. 

Door het hele dossier rondom Het Plein heeft de Jonge al aardig veel kritiek gekregen. Eerder werd er een motie van afkeuring in haar richting gegooid. "Het achterhouden van het BMC rapport heeft het vertrouwen in de wethouder zwaar geschonden en was daarmee de spreekwoordelijke druppel om deze motie van wantrouwen in te dienen", meldde Martijn Siemes (Burgerbelang) namens de zes partijen die de motie van wantrouwen ingediend heeft. 

Weg of niet weg? 

De Jonge zal vanavond naar de raadszaal met de twijfel of ze haar sleutel mag gaan inleveren of niet. Wikipedia over de motie van afkeuring: Als de motie van wantrouwen ook daadwerkelijk aangenomen wordt (dat wil zeggen dat een meerderheid vóór de motie heeft gestemd) is er een ernstige situatie ontstaan: die meerderheid heeft immers aangegeven het vertrouwen ernstig beschadigd te zien. Dit wordt meestal opgevat als een aansporing aan diegene(n) wiens/wier functioneren de motie betreft zijn/haar/hun functie neer te leggen. Een formele verplichting is dit echter niet altijd. 

Niet stemmen

Annelies de Jonge wilde zelf niet al te veel op het feit ingaan: "Ik wil graag eerst het debat van maandag afwachten. Op de agenda staat eerst het interpellatiedebat. Als college hebben we een memo naar de raad toegestuurd wat antwoord geeft aan de gestelde vragen. Ik vind het wel zo netjes om dat af te wachten, dan zien we daarna wel wat er gebeurd", vertelde ze eerder.

Zeer waarschijnlijk mogen alle raadsleden hun stem uitbrengen. Dit noemen ze een hoofdelijke stemming. "Dat vindt ik ongepast, dus ik zal mij waarschijnlijk onthouden van stemming."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.