De vlag op 4 en 5 mei: hoe zit dat?
Op 4 mei mag de vlag na 18.00 uur half stok.

De vlag op 4 en 5 mei: hoe zit dat?

Hang ik de vlag op 5 mei uit met wimpel? En mag op 4 mei in de ochtend de vlag boven in de mast? Rondom dodenherdenking en bevrijdingsdag ontstaan nog wel eens vragen over het vlaggen. 

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen. Van 1994 tot 2001 werd op Dodenherdenking, na  de twee minuten stilte om 20.00 uur, de vlag in top gehesen. Tegenwoordig mag de vlag tot zonsondergang, wat rond 20.45 uur is, halfstok blijven hangen. Tijdens de dodenherdenking hoort de vlag na 18.00 uur half stok buiten gehangen te worden.

Wimpel?

Op Bevrijdingsdag hoort geen wimpel bij de vlag. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag je vlaggen met de oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.

Lees verder onder de foto...

De dagen wanneer de vlag uit mag.
© Rijksoverheid

Andere vlaggenregeltjes

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, kan een bijzondere vlaginstructie worden afgekondigd. Tijdens officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden wordt de vlag alleen uitgehangen in de plaatsen die worden bezocht.

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. 

Stil op 4 mei

Hoe zit het verder met de minuut stilte? Het openbaar vervoer houd logische wijze ook rekening met de minuut stilte. Buschauffeurs wordt verzocht op een veilige plek stil te staan. “Indien mogelijk stoppen of wachten onze treinen om 20.00u twee minuten vanwege Dodenherdenking” laat NS weten, ook de treinen van Arriva zullen als de veiligheid het toelaat stil staan.  Op de luchthavens in ons land wordt ook rekening gehouden met de minuut stilte. Vliegtuigen die tussen 19.50u en 20.03u horen te vertrekken blijven aan de grond en vliegtuigen die willen landen blijven op 3,5 km hoogte tot ze wel kunnen landen. 

Sluiting van horecabedrijven is niet verplicht. Wel moet tussen 19.30u en 20.30u het restaurant zoveel mogelijk binnen de sfeer van die dag blijven. Winkeliers zijn op de avond van 4 mei op grond van de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00u te sluiten. Elke burger wordt verzocht de twee minuten stilte om 20.00u in acht te nemen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. 

Ook de lokale media besteedt ook aandacht aan de herdenking. Zo zendt LokaalGelderland via de website de herdenking in Zutphen uit. Omroep Gelderland zendt de uitzending van NOS op De Dam in Amsterdam uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.