Eerbeekse Lieke de Vries krijgt Brummense Bikkel door haar vrijwilligerswerk

Eerbeekse Lieke de Vries krijgt Brummense Bikkel door haar vrijwilligerswerk

Woensdagmiddag reikte wethouder Jolanda Pierik de Brummense Bikkel uit. Zij deed dit bij Stichting Kinder Kleding Beurs (SKKB) in Eerbeek. Dit jaar gaat de onderscheiding voor jongeren naar Lieke de Vries die al een aantal jaren vrijwilligerswerk doet bij SKKB. 

Met de Brummense Bikkel zet de gemeente Brummen kinderen en jongeren die een bijzondere prestatie hebben verricht in het zonnetje. Tot en met 31 maart 2018 konden aanmeldingen voor de Brummense Bikkel worden ingediend. Door een vakkundige jury onder leiding van wethouder Jolanda Pierik zijn de voordrachten beoordeeld en uiteindelijk is de keus gevallen op Lieke de Vries.  

De jury is van mening dat de Vries de Brummense Bikkel verdient omdat zij al meer dan twee jaar vrijwilligerswerk doet bij SKKB. Ze begon met kleding ophangen en thee zetten. Inmiddels heeft de Vries vaste taken gekregen die ze zelfstandig uitvoert. Wanneer klanten kleding en speelgoed komen brengen, neemt de Brummenaar dat aan. Ze prijst de kleding, schiet er kaartjes aan en hangt het op maat en kleur in de winkel. Ook nieuwe klanten kan ze inschrijven en dat doet ze zorgvuldig. Daarnaast werkt ze met het nieuwe kassasysteem. De Vries komt zelfs extra avonden werken of tijdens vakanties. Dit wordt niet alleen door SKKB erg gewaardeerd. Ook de Jury van de Brummense Bikkel is onder de indruk van deze vrijwillige en waardevolle inzet.

Vrijwilligerswerk

De Vries is een bezige bij. Naast school en haar vrijwilligerswerk bij SKKB loopt ze stage bij de Beekwal.  Ze haalt bewoners op voor de koffieronde en ze helpt ze bij de maaltijden. Ook heeft ze een afwasbaantje bij bistro de Zaak. 

De gemeenteraad heeft in 2011 het initiatief genomen om via de uitreiking van de Brummense Bikkel de jongeren in onze gemeente in het zonnetje te zetten. Er zijn veel kinderen die zich actief inzetten voor onze maatschappij en hun medemens. Stichting Welzijn Brummen speelt een coördinerende rol.  

Wat is Brummense Bikkel?

De Brummense Bikkel staat symbool voor ‘doorzetter’. De naam refereert ook aan een oud spel: het ‘bikkelen’. Uit de Griekse en Romeinse tijd zijn al afbeeldingen bekend van bikkelende meisjes. Ook in ons land werd het spel in de 18e en 19e eeuw nog overal gespeeld. Het komt veel voor op kinderprenten uit de negentiende eeuw. Een bikkel is het sprongbeen uit een achterpoot van een schaap. Daarmee werd het spel oorspronkelijk gespeeld. Later werden metalen bikkels gebruikt. De Brummense kunstenaar Ralph Lambertz heeft een ‘Brummense Bikkel’ ontworpen. De bikkel heeft dus de vorm van het schapenbotje. Kinderen kunnen het hele jaar door genomineerd worden. De beoordeling vindt begin april plaats en de uitreiking eind april.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.