College kan veiligheid Naser Aziz niet garanderen
Het asielzoekerscentrum in Zutphen.

College kan veiligheid Naser Aziz niet garanderen

De gemeente Zutphen kan de veiligheid van asielzoeker Naser Aziz niet garanderen. Aziz wordt uitgezet naar zijn geboorteland Iran. Echter staat hij daar op een dodenlijst en zou terugkeren het einde van zijn leven betekenen.

Aziz is in hoger beroep gegaan, maar mag dat volgens de Nederlandse regels niet hier afwachten. Er ontstond commotie in Zutphen en er werd een motie ingediend door de fractie van Burgerbelang, samen met vijf andere partijen. In de motie werd het college opgedragen om in actie te komen om Aziz te beschermen.

Veiligheidsrisico’s

Volgens het college is het niet haar taak om de veiligheid van de asielzoeker te garanderen. “Het college heeft niet de mogelijkheden de veiligheid van Naser Aziz tijdens zijn hoger beroep te garanderen. Het inschatten van de veiligheidsrisico’s is een taak van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.). Daarom kan zijn veiligheid niet door het college gegarandeerd worden. Het voornemen tot beëindigen van zijn opvang door COA is conform landelijke afspraken aan de orde geweest in het Lokale Terugkeer Overleg, waarvan COA deel uitmaakt. Hierbij worden ook de openbare-orde-indicaties.”, laat het college weten in een memo aan de raad.

De wethouder gaf dit bij het bespreken van de motie al aan. De motie werd echter wel met een ruime meerderheid aangenomen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.