Mame Douma verlaat partij, is dit zetelroof of een goede keuze?
Mame Douma.

Mame Douma verlaat partij, is dit zetelroof of een goede keuze?

Mame Douma vertrekt bij Lokaal Belang. De lijsttrekker ziet het niet meer zitten om namens de partij de gemeenteraad in te gaan. De reden is een intern conflict. Wij spraken met hem daarover. 

Ha Mame, waarom vertrek je?
"De fractie werd tegen elkaar uitgespeeld. Dit ging om de wethoudersdiscussie, een discussie die al veel eerder gevoerd had moeten worden. Dit moet niet onder druk. De fractie kwam los te staan van het bestuur. Mij gaat het niet om het wethouderschap overigens. Andere fractieleden werden benaderd over het wethouderschap zonder dat ik het wist. Dan speel je mensen tegen elkaar uit. Ik zag gewoon het hele team uit elkaar vallen. Ik heb mijn best gedaan om alles bij elkaar te houden." 

"De hele Lokaal Belang-filosofie is weg!"
Mame Douma

Dus de onderhandelaars deden hun werk niet goed? 
"De onderhandelaars deden niet wat wij vroegen. Ze voeren hun eigen koers. Maar ook de partijvoorzitters van Lokaal Belang, PvdA en CDA hebben met elkaar overleg gehad. Dit betekent dus ook dat daar een eigen koers werd gevaren. De fractie had niks in te brengen. Daar was ik niet blij mee. De hele Lokaal Belang-filosofie is weg!" 

Wie zijn schuld is het? 
"Dit is een spelletje van alle coalitiepartijen. Ik heb wel een vermoeden van wie het komt, maar ik was er niet bij. Ik kom in een spel terecht waar ik geen zin in had. Er is een proces aan voorafgegaan waar ik niks van gezien of gehoord heb. Maar daar weet ik niet precies van. Ik zit lang genoeg in de politiek om te zien wat er is te zien." 

Wat vinden de leden van Lokaal Belang er van? 
"Die snappen er niks van. Die krijgen bericht dat ik stop, en dat wisten ze niet. Steunfractieleden waren zelfs helemaal verbaasd. Die voelde zich al achtergesteld."

"Als ik niet al die energie er in had gestoken was het zetelroof geweest"
Mame Douma

Is het zetelroof?
"In dit geval niet. Anders wel. Als ik niet al die energie er in had gestoken was het zetelroof geweest. Maar in dit geval dacht ik, kom op ik ben vier jaar lang fractievoorzitter geweest. De kiezers hebben hun stem uitgebracht op mij. Dat ga ik waarmaken. Ik loop niet weg en geef de zetel."

Maar er zijn ook stemmers die op jou gestemd hebben omdat ze jou graag als vertegenwoordiger van Lokaal Belang zien. 
"Dat zijn er niet veel. Ik heb me altijd begeven onder de inwoners hier. Ze waren blij met de overwinning, maar gaven wel aan bewust op mij gestemd. Bij een lokale partij wordt meer op de poppetjes gestemd dan bij de landelijke partijen. Dat zie je onder andere door de verschuivingen op de lijst."

Al zijn het er niet veel, er zijn toch teleurgestelde mensen.
"Klopt. Dat kwam als eerste in mijn op toen ik nadacht over dit besluit. Ik bedacht me dat dit het eerste wat tegen me gebruikt kon worden. Maar ik heb toch besloten te blijven. Anders was ik teleurgesteld de politiek uitgestapt."

"Ik vond het niet fijn dat er achter mijn rug om gesproken werd over wethouderschap"
Mame Douma

Nu heb je een eenmansfractie, ben je daar blij mee?  
"Ja! Ik ben redelijk opgelucht. Ik vond het niet fijn dat er achter mijn rug om gesproken werd over wethouderschap. Toen heb ik ook bedacht om te stoppen, maar dat heb ik toen nog niet gedaan. Ik ga niet alleen in een hoekje zitten. Ik krijg hoe dan ook steun van mensen. Ook krijg ik het een stuk rustiger. Ik kan lekker achterover gaan leunen haha." 

Je bent de eerste afsplitsing van deze periode. Dat is wel erg snel toch? 
"Ja, dat is zeker snel. Als ze me dit voor de verkiezingen verteld hadden had ik het nooit geloofd. Daarom vind ik het ook wel knap dat iemand dat toch voor elkaar gekregen heeft." 

Bedankt voor je tijd en uitleg Mame.
"Geen dank, tot snel." 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.