Hierom startte de gemeente Zutphen een integriteitsonderzoek

Hierom startte de gemeente Zutphen een integriteitsonderzoek

Hoe integer zijn de medewerkers van de gemeente Zutphen? Uit navraag van onze redactie blijkt dat dat best wel goed zit. In de afglopen paar jaar is er slechts één integriteitsonderzoek uitgevoerd.

Uit onderzoek van het NRC bleek dat er in vier jaar tijd, tussen 2012 en 2016, in de 25 grootste gemeenten maar liefst 1.902 onderzoeken werden gedaan. De redenen van die onderzoeken liepen uiteen: fraude, belangenverstrengeling maar ook ongepast gedrag.

Zutphen

In Zutphen is er in diezelfde periode slechts één onderzoek gestart. Veel wil de gemeente er niet over kwijt. Het was een zaak tussen werkgever en werknemer, stelt de perswoordvoerder.

"Ik kan alleen kwijt dat het verduistering betrof", laat de gemeente na wat graafwerk weten. Wat er precies is gebeurd willen ze niet kwijt. Het kan dus gaan om een pak papier wat is meegenomen, of om grootschalig 'jatwerk'. Normaliter wordt er een integriteitsonderzoek gestart als er vermoedens zijn van zulke gevallen. Vaak wordt er door een speciale afdeling of extern onderzoeksbureau onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd.

Raadsleden

Integriteit is niet alleen bij ambtenaren belangrijk, maar ook bij raadsleden. Die nemen ten slotte belangrijke besluiten die invloed hebben op de hele gemeenschap. Commisaris van de Koning Clemens Cornielje waarschuwde een tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen al voor ondermijning binnen de politiek. De gemeente gaf later aan dat een integriteitscheck aan de partijen zelf is.

De wethouders, die de gemeente uiteindelijk besturen, worden wel gecontroleerd. “Door een extern bureau laten we wel een integriteitsonderzoek doen naar de potentiele wethouders” aldus een woordvoerder eerder.

 

 

Lees ook: Criminaliteit in de raad: Zutphen doet integriteitsonderzoek naar potentiële wethouders

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.