Zutphen herdenkt slachtoffers IJsselkade en Warnsveld slachtoffers V1-ramp
Het monument voor de Warnsveldse V1-ramp.

Zutphen herdenkt slachtoffers IJsselkade en Warnsveld slachtoffers V1-ramp

De komende tijd zullen er weer verschillende herdenkingen plaatsvinden in de regio. Woensdag en donderdag zijn de eerste van het jaar. 

Warnsveld herdenkt slachtoffers V1

In de nacht van 28 maart 1945 stortte een V1 raket neer in Warnsveld. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en werden 21 huizen vernield. Het comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld herdenkt woensdag 28 maart samen met leerlingen van Adriaan van den Ende de ramp. De kinderen dragen gedichten voor. 

Loco-burgemeester Patricia Withagen is bij de herdenking aanwezig en zal de aanwezigen toespreken. Er zal één minuut stilte zijn, en leerlingen van de Adriaan van de Endeschool zullen een krans leggen. De herdenking is bij het gedenkteken op de Molenbult in Warnsveld. 

Zutphen herdenkt slachtoffers IJsselkade

Donderdag vindt de jaarlijkse herdenking plaats op de IJsselkade. 73 jaar geleden werden 10 verzetsstrijders terechtgesteld. Hun lichamen werden in de IJssel gedropt. Een van hen overleefde de executie. Een kogel ketste af op een knoop van W. van Benthem en hij hield zich voor dood en kon zich in veiligheid brengen nadat ook hij in de IJssel werd gegooid.

Donderdag om 10.30 uur worden de slachtoffers van deze laffe daad herdacht bij het monument op de IJsselkade. Ruim 50 leerlingen van de Zutphense basisschool De Bongerd zullen aanwezig zijn bij de herdenking. Een aantal leerlingen uit groep 8 zal gedichten voordragen. Daarnaast worden er kransen gelegd en zullen de families Boxart, Van Veelen en Heemstra en burgemeester Annemieke Vermeulen een toespraak houden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.