Zutphense SP wil alleen met harde eisen meebesturen

Zutphense SP wil alleen met harde eisen meebesturen

De Zutphense SP-fractie wil alleen met harde eisen meebesturen in de gemeente. Bij de vorige verkiezingen was het streven van de landelijke SP om in zoveel mogelijk gemeenten mee te besturen. Dat om vanaf het imago 'ze schreeuwen alleen van de zijlijn' af te komen. Dit keer is er een andere aanpak.

In het NRC gaf partijleider Lilian Marijnissen aan dat de lat hoog wordt gelegd voor lokale partijen. Het meebesturen ging namelijk in de afgelopen vier jaar in enkele gemeenten mis. Zo ook in Zutphen. "Daarom zeggen we nu, in deze fase: we leggen de lat hoog voor afdelingen om mee te mogen doen aan verkiezingen. En voor meedoen aan de colleges al helemaal.", zegt ze in de krant. De Zutphense fractie wil indien mogelijk wel het college in, maar wel onder voorwaarden.

Marktwerking, woningen en zwembad

Meebesturen willen ze, maar wel om wat te bereiken. "Heel graag zelfs, ik hoop het" zegt lijsttrekker Mathijs ten Broeke. "Want het is juist zo dat we in het college er voor kunnen zorgen dat we de marktwerking in de zorg kunnen stoppen, betaalbare woningen kunnen bouwen en een recreatiezwembad aan kunnen bouwen."

"Dat zou niet uit te leggen zijn aan al die mensen die op ons gaan stemmen"
lijsttrekker Mathijs ten Broeke

Maar dat moet dan wel haalbaar worden in de coalitiebesprekingen. "Ja, want besturen is voor ons nooit een doel, maar een van de middelen om veranderingen voor elkaar te krijgen. Dus wel of niet meedoen hangt geheel af van het onderhandelingsresultaat." Van de kernpunten als de marktwerking in de zorg, de bouw van betaalbare woningen en het recreatiebad afstappen wil Ten Broeke niet. "Dat zou niet uit te leggen zijn aan al die mensen die op ons gaan stemmen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.