Grote grazers in natuurgebieden 'vrij ongevaarlijk'

Grote grazers in natuurgebieden 'vrij ongevaarlijk'

Grote grazers, bijvoorbeeld runderen en paarden, die wild in publieke natuurgebieden leven, zijn vrij ongevaarlijk. De dieren zijn de aanwezigheid van wandelaars en sporters inmiddels gewend. Tussen 2006 en 2016 waren er bovendien 'maar' vijftien incidenten waarbij iemand gewond raakte in Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek van ARK Natuurontwikkeling uit Nijmegen. De incidenten variëren tussen onverwachtse aanvallen en boze dieren na bijvoorbeeld aaien door mensen. Vijftien ongevallen in tien jaar tijd is volgens de onderzoekers weinig, mede omdat de dieren dagelijks in aanraking komen met tientallen mensen.

'Enkele keer'

Wel gaat het dus zo nu en dan fout. "Er vinden jaarlijks ontelbare ontmoetingen plaats tussen publiek en grote grazers en een enkele keer gaat dat niet goed" schrijven de onderzoekers. Ook bezoekers zijn gewend aan de aanwezigheid van de grote grazers, die in tientallen natuurgebieden rondlopen.

"Het blijven dieren"
ARK

De incidenten kwamen vooral door het nemen van te weinig afstand. Er is bovendien altijd een risico aanwezig. "Het is belangrijk dat bezoekers van begraasde natuurgebieden zich realiseren dat het betreden van een terrein met dieren altijd een bepaald risico in zich bergt en hierover dient actief gecommuniceerd te worden." Het ARK benadrukt echter dat het altijd opletten is: "Het blijven dieren".

 

 

Lees ook: het hele onderzoeksrapport van ARK (.pdf)

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.