Brummen heeft maar één lokale partij op het stembiljet staan
Mame Douma (in het roze overhemd) met zijn partijgenoten.

Brummen heeft maar één lokale partij op het stembiljet staan

Wie woensdag in Brummen gaat stemmen treft maar één lokale partij aan op het stembiljet. En dat is Lokaal Belang. Verder hebben alleen maar landelijke partijen zoals de VVD en GroenLinks zich verkiesbaar gesteld. 

Mame Douma is fractievoorzitter van de partij. Ook hij is begonnen bij een landelijke partij. "Vlak voor de kerst in 2013 hebben Luuk Tuiten (wethouder, red.) en ik afscheid genomen van de VVD. Toen was mijn plan eigenlijk om helemaal te stoppen." Echter heeft hij dat niet gedaan. "We hoorde geluiden vanuit Eerbeek komen dat het dorp een beetje achtergesteld werd. Na wat overwegingen hebben we toch besloten een nieuwe partij op te zetten. En dat werd Lokaal Belang." 

"Een lokale partij zit wat beter in de samenleving"
Mame Douma

Tussen alle landelijke partijen valt de partij van Douma wel een beetje op. Maar is dat positief? "Ik denk dat we als lokale partij wel een streepje voor hebben. Een lokale partij zit wat beter in de samenleving, tenminste zo voel ik dat. Ik heb natuurlijk lang meegelopen bij de VVD. Daar heb je te maken met landelijke politiek en een landelijke beleidslijn." 

Landelijke aandacht

Wie de tv aan zet ziet echter reclamespotjes van een hoop landelijke partijen voorbij komen. Dat hebben de lokale natuurlijk niet. "Tja, dat is wel jammer inderdaad. Echter hoorde ik laatst op de radio een spotje waarin vertelt werd dat er lokaal gestemd moet worden. Daar werd ik wel blij van. Geen idee van wie dat afkomt." 

Tijdens de vorige verkiezingen stond ook de lokale partij IPV op het stembiljet. Dit jaar wordt dat GroenLinks. Betekent dat meer stemmen voor Lokaal Belang? "Ik schat een verdubbeling van vorig jaar. Ik zie vooral dat de ploeg die we nu hebben het goed oppakt", concludeert Douma. 

In de buurt

In gemeenten in de buurt staan meer lokale partijen op de kieslijst. Lochem telt er twee (van de zeven) en Zutphen. In Zutphen staan er drie op de lijst (van de tien).

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.