Opinie: Vrijheid voor wie, meneer Oldenkamp?

Opinie: Vrijheid voor wie, meneer Oldenkamp?

'De SP verkiest communistisch gedachtengoed boven individuele vrijheid' is de titel van een gisterenavond geplaatst opiniestuk van de ChristenUnie op deze site. Ronkende taal die we niet gewend zijn van de anders zo redelijke christenen. Dat vraagt om een reactie.

Nils Müller

Nils Müller

SP Zutphen

Tijdens het cultuurdebat afgelopen donderdag werd de volgende stelling opgeworpen: cultuur is dé manier om mensen van verschillende culturele afkomst bij elkaar te brengen. Ik was het oneens met die stelling. In eerste instantie is wonen namelijk dé manier om mensen bij elkaar te brengen: zorg er voor dat mensen bij elkaar in de buurt wonen, zodat ze elkaar leren kennen. In tweede instantie kan cultuurbeleid helpen.

Bijna 1 op de 3 inwoners van de Vijverbuurt is een Zutphenaar van niet-Westerse afkomst. In Dorp Warnsveld is dat 1 op de 50 inwoners. Als je wil dat mensen van verschillende culturele afkomst bij elkaar worden gebracht en elkaar leren kennen, dan moet je er voor zorgen dat mensen bij elkaar in de buurt wonen. 

Maar toen ik dat zei, keken D66 en GroenLinks alsof ze water zagen branden. ‘Mensen moeten de vrijheid hebben om te wonen waar ze willen!’, riepen ze verwijtend. En de ChristenUnie doet daar nu nog een schepje bovenop door een opiniestuk te schrijven met veel loze kreten en dubbele uitroeptekens. ‘De individuele vrijheid van mensen moet altijd vooropstaan!!’ schrijft meneer Oldenkamp van de ChristenUnie. 

Natuurlijk. Maar vrijheid voor wie? De ‘individuele vrijheid’ van de achterban van de ChristenUnie, D66 en GroenLinks is over het algemeen toch écht een stuk groter dan die van de gemiddelde Nederlander. Wie veel geld heeft, heeft meer te kiezen. Mensen met veel geld kunnen het zich veroorloven om de vraag te stellen: ga ik in de Vijverbuurt wonen, of in Dorp Warnsveld? Of koop ik een nieuw Penthouse op de Zutphense vestingwerken? 

"Het is dus logisch dat er in de Vijverbuurt meer mensen wonen met een laag inkomen dan in Dorp Warnsveld"
Nils Müller

Voor iemand met een normaal of laag inkomen is die keuze in Zutphen een stuk beperkter. Als er hier al woningen beschikbaar zijn voor die groep, dan is het niet in Dorp Warnsveld en al helemaal niet op de vestingwerken. Ter vergelijking: 29% van de woningen in Dorp Warnsveld zijn sociale huurwoningen. In de Vijverbuurt is dat 76%. 

Het is dus logisch dat er in de Vijverbuurt meer mensen wonen met een laag inkomen dan in Dorp Warnsveld. Het gemiddelde inkomen van mensen met een niet-Westerse afkomst is veel lager dan dat van mensen met een Westerse afkomst. Dat komt voor een aanzienlijk deel door lagere opleiding. Dat is de reden dat er zoveel meer mensen van niet-Westerse afkomst in de Vijverbuurt wonen dan in Dorp Warnsveld. 

Dat die verschillen bestaan is schandalig en daar moeten we snel wat aan doen. De lonen moeten omhoog en onnodige opleidingsachterstand moet worden weggewerkt. Maar er is weinig zo onzinnig als hetgeen de heer Oldenkamp van de ChristenUnie doet: het ontkennen van de verschillen. Er wonen veel meer mensen van niet-Westerse afkomst in de Vijverbuurt dan in Dorp Warnsveld, en daardoor worden mensen van verschillende culturele afkomst dus niet bij elkaar gebracht. 

Roepen dat we in naam van de individuele vrijheid de boel maar de boel moeten laten voelt voor meneer Oldenkamp wellicht heel prettig, maar in de praktijk leidt het slechts tot segregatie en gettovorming. De zogenaamde ‘individuele vrijheid’ van de ChristenUnie, D66 en GroenLinks is vooral de individuele vrijheid van mensen met geld. Laten we zorgen dat de lonen omhoog gaan en dat we veel meer fatsoenlijke en betaalbare huurwoningen bouwen, óók in Dorp Warnsveld, zodat we échte vrijheid organiseren. Voor iedereen.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.