GroenLinks maakt zich zorgen over rolstoelvriendelijkheid Brummen

BRUMMEN - Met je rolstoel door Brummen moeten blijkt een hele opgave, concludeert GroenLinks Eerbeek-Brummen. Het zou zelfs voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen. 

Lijsttrekker Hennie Beelen geeft uitleg: "De af-en opgangen van de stoepen zijn niet logisch. Veelal op hoeken waardoor ze direct dwars op de weg komen. Of schuin tegenover elkaar. Dan als ze van de stoep gaan ligt er een goot en dan is de weg verhoogd." Het gevolg: "Voorwielen blokkeren, risico er vooruit uitkiepelen en of uit evenwicht of uit rolstoel kiepen. Winkels hebben soort van drempels waardoor niet alleen toegankelijk."

Ditzelfde geldt ook voor gebruikers van een rollator. De vergrijzing neemt toe, en daarom vindt GroenLinks het een kwalijke zaak. 

Slechtziend

Slechtziende zouden het ook lastig hebben in het dorp. "winkeliers zetten spullen op de stoep voor slechtzienden vreselijk. Ook nu bij lantaarnpalen  borden, takken uit tuinen ver op de stoep waardoor versmalling", beklemtoont Beelen. 

"We kregen een noodkreet van meisje van 19 jaar in een elektrische rolstoel"
Hennie Beelen

Zo'n tien tot twaalf jaar geleden is er een rapport gemaakt over dit onderwerp. "Daar is niets mee gedaan." En daar hoort GroenLinks veel van: "GroenLinks heeft meerdere mails ontvangen met klachten. We kregen een noodkreet van meisje van 19 jaar in een elektrische rolstoel."

Een woordvoerder van de gemeente Brummen geeft aan dat er daadwerkelijk gekeken wordt naar dit 'probleem': "Verkeersveiligheid en toegankelijkheid is belangrijk en heeft ook de aandacht van het gemeentebestuur. Eerder deze bestuursperiode is er al aandacht voor gevraagd. Voorjaar 2017 heeft het ombudsteam van de PvdA een onderzoek uitgevoerd naar knelpunten en deze voorgelegd aan verantwoordelijk wethouder Luuk Tuiten. Deze heeft de aanbevelingen en het rapport met dank in ontvangst genomen. Deze bevindingen zijn ook meegenomen in het nieuwe beleid dat komende donderdag voorligt voor de Brummense gemeenteraad, nameljik de nieuwe visie voor een samenhangend beheer van de openbare ruimte."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.