In Lochem verdienen ze het meeste en in Zutphen het minste

In Lochem verdienen ze het meeste en in Zutphen het minste

Vooral in de randgemeenten van de grote steden wonen relatief veel huishoudens met hogere inkomens. In de grote steden ligt het doorsnee gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van huishoudens doorgaans op een lager niveau. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over inkomens van huishoudens per gemeente. In onze regio wordt in Lochem het meeste verdiend. 

Het gestandaardiseerd inkomen is het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. De welvaartsniveaus van huishoudens zijn zo onderling vergelijkbaar gemaakt. Het doorsnee (oftewel mediane) inkomen is de middelste waarde als de inkomens van laag naar hoog worden gerangschikt: de helft van de huishoudens heeft meer, de andere helft heeft minder inkomen. Het gestandaardiseerde inkomen is in dit bericht uitgedrukt in het prijspeil van 2017. De details per gemeente betreffen cijfers over 2015. 

Lochem

Volgens het prijspeil van 2017 is het mediaan gestandaardiseerd inkomen in Zutphen 23.9 duizend euro, in Brummen 26 duizend euro, in Lochem 27.2 duizend euro en in Bronckhorst 26.2 duizend euro

Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van een huishouden bedroeg in 2016 in doorsnee 25,5 duizend euro. Afgezien van de trendbreuk, komt het doorsnee gestandaardiseerd inkomen in 2016 op vrijwel hetzelfde niveau uit als bij aanvang van de crisis en ligt daarmee hoger dan in het begin van deze eeuw. Landelijk gezien was het doorsnee inkomen in 2015 nog 0,4 procent lager dan in 2011. Voor de tien grote steden kwam het verschil in doorsnee inkomen tussen 2011 en 2015 uit op minder dan 3 procent. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.