Het paasvuur bij de Vrolijke Frans is verleden tijd
Het paasvuur in 2015.

Het paasvuur bij de Vrolijke Frans is verleden tijd

Het traditionele paasvuur bij de Vrolijke Frans in Brummen gaat niet meer door. De gemeente zegt 'nee' tegen de ontheffingsaanvraag als het paasvuur dezelfde omvang behoud. Maar de Vrolijke Frans heeft besloten er dan maar helemaal mee te stoppen.

"De Vroolijke Frans betreurt dat het Paasvuur zoals dat al jaren zonder problemen georganiseerd wordt door de strengere hantering van de regels niet meer toegestaan is" schrijft de Vrolijke Frans op haar website. Ze mogen volgens de regels 50 kuub stoken op het veld achter de horecagelegenheid, de gemeente is soepel en staat onder strenge voorwaarden ook 100 kuub toe. "Dit is echter een opgewaardeerd kampvuur" vind de organisator.

Veiligheid

"De regels zijn echter niet verscherpt" legt een woordvoerder van de gemeente Brummen uit. "Het evenement is in de loop der jaren gegroeid. De regel is altijd al 50 kuub geweest." Vorig jaar kwam de gemeente er achter, na jaren niet gecontroleerd te hebben, dat het uit de hand was gelopen. "Het bleek niet meer om 50 kuub te gaan naar om een ruime 500 kuub. Als gemeente vinden wij dat gewoon onverantwoord. Zeker gezien het feit dat 40 meter verderop een bos bevind en er gebouwen met brandbare daken in de buurt staan."

"We moeten ook de regels naleven en onze verantwoordelijkheid nemen"
gemeente Brummen

De Vrolijke Frans hekelt de manier waarop de gemeente zich opstelt. "Men begrijpt dat regels gehanteerd moeten worden maar men is zeer teleurgesteld in de weinig flexibele houding van de gemeente en vooral de brandweer om een creatieve oplossing te zoeken. Vooral het feit dat de brandweer niet preventief aanwezig wil zijn steekt." De gemeente spreekt dit echter tegen: "We willen graag meedenken want ook wij vinden het een mooi evenement. Maar we moeten ook de regels naleven en onze verantwoordelijkheid nemen." Dat de brandweer niet preventief aanwezig wil zijn komt volgens de gemeente doordat ze mogelijk ook op andere plekken moeten zijn. "De brandweer moet weg als er iets gebeurd, en dan is er geen controle meer bij het vuur. Bovendien willen straks alle evenementen preventief een brandweerwagen hebben staan, dat kan gewoon niet."

De Vrolijke Frans heeft nu dus besloten geen paasvuur meer te organiseren. Wel komen ze met een muziekfestijn genaamd 'Paasvuur maar dan anders'.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.