Univé: Laat de kachel uit in je rietgedekte huis
De meeste jassen van de brandweer bleven op hun plek hangen.

Univé: Laat de kachel uit in je rietgedekte huis

Bewoners van woningen met rietgedekte daken krijgen het dringende advies deze dagen de houtgestookte haarden en kachels ongebruikt te laten. De combinatie van vriesdroge weersomstandigheden en de periode van het jaar maken de kans op een woningbrand levensgroot. 

De omstandigheden zijn vergelijkbaar met 2013, toen in het begin van dat jaar op één dag ruim tien woningen in vlammen opgingen. Droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen voor gortdroge daken. Een vonkje is genoeg. Bovendien, juist nu het stookseizoen al een tijdje loopt, is door roetvorming de kans groter op vonken vanuit de schoorstenen. 

Deze week brand

Deze week nog werd een bij Univé verzekerde rietgedekte woning verwoest. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar de schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen euro’s. Bij Univé zijn alleen al in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland circa 3.500 rietgedekte woningen verzekerd. Ongeveer de helft heeft een houtkachel- of haard.

"Het is met die daken nu net als een handjevol droog gras. Vonkje erbij, even blazen en het brandt. We hopen vooral dat mensen ons advies ter harte nemen. Het zal overigens geen reden zijn om schadevergoeding te weigeren als het toch mis gaat. Het is net als op de weg, een dringend advies", zegt manager brandbedrijf Erik Dokter van Univé Dichtbij.

Voorkomen van risico's

Jaarlijks vindt minimaal een tiental schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Onderzoek laat zien dat bij veel branden van rietgedekte daken met als oorzaak houtkachel of -haard, de drie voorgaande dagen er geen regen was gevallen.

Coöperatie Univé investeert steeds meer in het voorkomen van risico’s en beperken van schade. In geval van de schoorsteenbranden wordt daartoe in een aantal regio’s sinds een paar maanden een speciale preventie-adviseur ingezet.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.