Opinie: Doe het lekker zelf

Opinie: Doe het lekker zelf

Eindelijk, de gemeente Zutphen heeft invulling gegeven aan het right-to-challenge. In goed Nederlands: het recht om de gemeente uit te dagen. Of zoals de gemeente het noemt: wij-gaan-het-zelf-doen. Voor de goede orde, ‘wij’ dat bent u, inwoner van Zutphen/Warnsveld. Als u denkt het beter en goedkoper te kunnen, dan mag u het werk van de gemeente overnemen. Zou dat echt waar zijn, vraagt u zich af. Nee hoor, het is ook niet waar. Althans, voorlopig nog niet.

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

In 2014 gaf de raad aan wethouder Withagen de opdracht om het right-to-challenge in te voeren. De GroenLinks motie van debutant Liza Luesink werd unaniem aangenomen. Een feestje waard. Dat feestje eindigde met een kater want Withagen, ook GroenLinks, deed niets met de motie. Ze ziet het right-to-challenge namelijk helemaal niet zitten. Drie jaar lang heeft ze de invoering getraineerd. Totdat de GroenLinks fractie, wakker geworden na oproepen uit de samenleving, maar eens vragen ging stellen aan de wethouder. Haar antwoord was klip en klaar: initiatieven van inwoners zijn ‘aanvullend’ en niet ‘in plaats van’. Boomgaardje hier, plantsoentje daar, dát zijn leuke dingen voor de mensen. Maar voor het echte werk doen wij zaken met instellingen en bedrijven.

"Zij heeft deze taken tot 2020 gecontracteerd bij haar lievelingskind, de welzijnsorganisatie Perspectief"
Lex Hemelaar

Dat echte werk is bijvoorbeeld het runnen van ontmoetingscentra, het koppelen van vrijwilligers en vluchtelingen aan organisaties, de ondersteuning van mantelzorgers, het opzetten van een vrijwilligers-vervoersdienst. Inwoners kunnen hier echt het verschil maken. Niet in de optiek van Withagen. Zij heeft deze taken tot 2020 gecontracteerd bij haar lievelingskind, de welzijnsorganisatie Perspectief. Daar komt geen inwoner aan. Het fort Perspectief wordt namelijk stevig bewaakt door het ambtenarenleger van de afdeling Sociaal Domein.

Kortom, tot 2020 hoeft u niet met plannen te komen om welzijnstaken over te nemen. Nu ze dat heeft veilig gesteld, lanceert Withagen het right-to-challenge. Hoe geloofwaardig is dat? Kijk naar het bijbehorende filmpje en je weet genoeg. Hier staat een wethouder die als een boer met kiespijn haar inwoners enthousiasmeert. 

Inwoners snakken naar een wethouder die de bestaande patronen durft te doorbreken. Die de uitdaging met haar inwoners wél wil aangaan en het ambtenarenleger sommeert in te rukken. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Na de verkiezingen verlaat Withagen de politiek. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Heb dus nog even geduld als u een gemeentelijke taak wilt overnemen. Laat Withagen het nog even maar lekker zelf doen.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.