Zutphen energieneutraal in 2030? 'De gemeente kan het niet alleen'

Zutphen energieneutraal in 2030? 'De gemeente kan het niet alleen'

Zutphen wil in 2030 energieneutraal zijn. Maar het halen van de energiedoelstellingen van de gemeente Zutphen ligt nog ver in de toekomst. Dat blijkt uit de tussentijdse update die de gemeente jaarlijks doet.

Het energieverbruik in de gemeente daalt niet hard genoeg én er wordt te weinig energie lokaal opgewekt. "We kunnen het niet alleen" stelt wethouder Coby Pennings, die gaat over duurzaamheid. Het 'energieneutraal' maken van de gemeente moet samen met lokale en regionale partijen. "Dan gaat het om regionale partijen zoals het Cleantech Center, het gaat om partners die zich richten op duurzaamheid zoals Zutphen Energie, maar ook om installateurs, scholen, sportverenigingen en inwoners."

Windmolens en zonnepanelen

Het lokaal opwekken van duurzame energie is moeilijk. Want veel inwoners zitten niet te wachten op nog meer windmolens. In de gemeente staan er al drie. Wel staan er drie zonnepanelen op de planning, maar zijn nog niet klaar. Een biomassacentrale bij Fort de Pol staat ook op het ideeënbord, maar het is onduidelijk of het haalbaar is. Bovendien is de duurzaamheid van zulke centrales betwistbaar, bleek ook na onderzoek van het programma Zondag met Lubach.

Samenwerken

Het is nog een lange weg om op het goede pad te komen. "In Nederland hebben we afgesproken dat in 2020 14% van de energie duurzaam opgewekt moet worden. In Zutphen is dat op dit moment 3.6%. Met de zon- en windprojecten die in voorbereiding zijn wordt dat 8.7%." aldus Pennings. Wel is ze optimistisch over de toekomst: "Toch ben ik optimistisch, als ik zie dat we alleen al in Zutphen in meer dan veertig projecten actief zijn om op allerlei manieren te verduurzamen."

"Twaalf buurtbewoners gaan hun buren uitnodigen, anderen denken mee in het kernteam"
wethouder Coby Pennings

Ook de 'gewone burger' wordt betrokken bij het energieneutraal maken. "Een van de vele voorbeelden is de Wijk van de Toekomst. Hier worden sinds een paar maanden met en door bewoners plannen gemaakt voor een duurzame woonwijk, dus zonder aardgas. Twaalf buurtbewoners gaan hun buren uitnodigen, anderen denken mee in het kernteam." Daarnaast kunnen burgers die niet in zulke wijken wonen zelf opletten over hoe ze met energie omgaan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.